Energiekosten zwembad Uithuizen omlaag door ‘Heatpipes’

UITHUIZEN – De gemeente Het Hogeland heeft 44 zogenaamde ‘heatpipes’ in zwembad De Dinge in Uithuizen geplaatst om energie en kosten te besparen. Op dinsdag 25 april heeft wethouder Stefan van Keijzerswaard de heatpipes in werking gesteld.

Door de extreem gestegen energiekosten hebben zwembaden moeite om het hoofd boven water te houden. Daarnaast vindt de gemeente Het Hogeland het belangrijk om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Met de heatpipes worden de structurele energiekosten verlaagd. Heatpipes zijn glazen buizen die snel warmte kunnen verplaatsen. Op het dak of op de ligweides worden collectoren geplaatst. Deze worden aangesloten op de bestaande installatie en leveren verwarmd water voor het zwembad en de douches. Per geplaatst paneel wordt ongeveer 300 kubieke meter gas per jaar bespaard. De heatpipes vragen weinig elektriciteit en zijn snel te leveren. Het systeem heeft, in tegenstelling tot warmtepompen, niet veel onderhoud nodig. Warmtepompen zijn minder snel leverbaar, vragen veel elektriciteit en zijn onderhoudsgevoeliger dan heatpipes.

Zwembad de Dinge is het eerste zwembad in Het Hogeland dat gebruik maakt van heatpipes. Daarnaast plaatst de gemeente later dit jaar ook heatpipes in de zwembaden Breede, Winsum en Leens. Er is gestart met De Dinge omdat er geen werkzaamheden aan het dak hoefden te worden verricht. Ze zijn op de grond geplaatst.

Wethouder Van Keijzerswaard: “Toen bekend werd dat de energieprijzen hard gingen stijgen, hebben we direct actie ondernomen. Dit systeem helpt ons bij het verder verduurzamen van de zwembaden in onze gemeente. Het is een mooie stap in het volledig energieneutraal maken van de zwembaden en levert een enorme kostenbesparing op.”

Door het gebruik van de heatpipes kan het zwemseizoen worden verlengd. De besturen van de verschillende zwembaden hebben zo meer keuze in de periode van openstelling. De heatpipes in De Dinge staan nu nog zichtbaar opgesteld. Er wordt beplanting omheen geplaatst. Als die gaat groeien, is een groot deel van de installatie niet meer zichtbaar. Voor de andere zwembaden geldt dat de bezoekers geen of zo weinig mogelijk last gaan hebben van de werkzaamheden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !