Orgeldag Noord-Nederland

NOORD-NEDERLAND – Op 13 mei a.s. is het weer zover, de traditionele Orgeldag Noord Nederland waarbij 104 kerken hun deuren openen om u als (amateur)organist de mogelijkheid te bieden de daar aanwezige orgels te bespelen.

De orgeldag, georganiseerd door de Stichting Hinszorgel Leens, brengt orgelspelers en orgelliefhebbers van overal naar het Noorden om zelf een half uur te mogen spelen op kerkorgels Van Stad tot Wad, in Drenthe en deels in Friesland.

Dit jaar zijn er een aantal nieuwkomers en kerken die enkele jaren niet hebben meegedaan maar nu wel weer meedoen. De Oude Kerk – Samenstroom te Meppel doet ook weer mee met het bijzondere Walcker-orgel.

Een veel bescheidener orgel staat in de Baptisten-kerk te Muntendam. Deze kerk doet dit jaar voor het eerst mee vanwege het honderdjarig bestaan van dit instrument van de orgelbouwer Gebrüder Rohlfing.

Daarnaast doen in de stad Groningen de Martinikerk en de Der A-kerk ook weer mee. Het orgel in de A-kerk is beperkt beschikbaar.

Naast de grote en beroemde orgels staan er veel juweeltjes de vaak ook fraaie kleine kerken!

Op de site www.hinszorgelleens.nl is een volledig overzicht te vinden van de kerken en orgels die meedoen.

De reeds decennialang bestaande Orgeldag Noord-Nederland wordt afgesloten met een concert, om 17.00 uur, op het Hinsz-orgel (1733) in de Petruskerk van Leens. Dit concert vormt tevens de opening van het orgelseizoen in Leens.

Met dan in de namiddag naar een concert in Leens kunnen gaan dat dit jaar wordt gegeven door Jochem Schuurman. Hij is organist van de Martinikerk te Franeker. Schuurman studeerde bij diverse docenten en deed met succes mee aan verscheidene orgelconcoursen.

Op het afsluitende concert dat dan tevens de opening is van de orgel concertserie 2023 in Leens, horen we werken van Vincent Lübeck, Anthonie  Van Noordt en Johann Sebastian Bach. Van de Grote Meester horen we de vierde triosonate, op het kabinetorgel de eerste twee van de vier duetten en op het koororgel de andere twee.

Aan het eind klinkt Bach’s imposante ‘h-moll’.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.