Eelsk

Een beetje Groninger heeft het niet zo op iemand die eelsk is. Eelsk is een meisje in de bakvisleeftijd dat veel giechelt en zich aanstellerig gedraagt. Zodra iemand over dit gedrag heen groeit, vergeet of ontkent diegene maar wat graag ooit eelsk te zijn geweest.

Niet alleen giebelende tienermeisjes kunnen eelsk zijn, maar dartele paarden eveneens. Het woord schiet me te binnen zodra een tweetal vierhoevigen in de weide wordt gelaten. De kleine vos is lenig en haalt de gekste capriolen uit. Haar stalmaatje, een zwarte Groninger ruin die al iets op leeftijd begint te komen, waagt zich ook aan een sprintje met een axel en een flikflak als vervolg. In de zompige bodem verliest het paard grip en ziet zijn flikflak eindigen in een onflatteuze buikschuifpartij door de ‘bragel’. Beschaamd krabbelt hij overeind en schudt de ergste modder uit zijn vacht. Het eelsk zijn laat hij voortaan aan het vosje over. 

 

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.