IMG waarschuwt voor tussenpersonen: “Onze dienstverlening is gratis”

HET HOGELAND – Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wijst gedupeerden van de aardbevingen er op om alert te zijn op tussenpersonen die zich aanbieden om te helpen met een schade-aanvraag.

Het IMG is de enige organisatie die schade als gevolg van bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld en de gasopslag Norg in Groningen en Drenthe onderzoekt en vergoedt. Deze dienstverlening is gratis. Deze tussenpersonen brengen hun activiteiten fors in rekening, zo zegt het IMG

Op internet bieden intermediairs hun diensten aan om namens Groningers en Drenten een aanvraag voor een schadevergoeding te doen bij het IMG. Sommige gedupeerden kiezen hier bewust voor. Sommigen onbewust, omdat ze dénken dat ze met het IMG te maken hebben. Zo kreeg het IMG recent een melding van een stel dat via een intermediair een aanvraag voor de vaste vergoeding van 5000 euro had gedaan. Met een ondertekende machtiging voerde de intermediair de aanvraag uit. Na een positief besluit ontving het stel de vergoeding van 5000 euro. Nadien ontvingen zij ook een factuur van de intermediair voor het aanvragen van de schadevergoeding. Omdat het stel zelf de machtiging had afgegeven, is er geen sprake van een strafbaar feit. Wel vindt het IMG het vervelend dat gedupeerden soms overvallen worden door de kosten van intermediairs.

Eind 2021 waarschuwde het IMG ook al Groningers voor misleiding door een website-aanbieder bij de aanvraag van een vaste vergoeding voor schade door gaswinning: Groningers leken een aanvraag te doen bij het IMG, maar dat was niet het geval. Ze moesten naderhand kosten betalen voor iets wat bij het IMG gratis is.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.