Feestelijke opening Novaweg in Winsum

WINSUM – Gerrit Poort was de eerste chauffeur die over de Novaweg reed, en daarmee op maandag na de middag  de nieuwe rondweg van Winsum opende. Met zijn bekende antieke brandweerwagen, een Fordson uit 1932, en als passagiers de wethouders Stefan van Keijzerswaard en Eltjo Dijkhuis, regiodirecteur van ProRail Danou Veenhof en Johan Koopmans, directeur van provincie Groningen.

V.l.n.r. Stefan van Keijzerswaard, Johan Koopmans, Eltjo Dijkhuis en Danou Veenhof

Hiermee is een project uit 2016 afgerond. In dat jaar sloten het provinciebestuur en de gemeente Winsum het rompakkoord voor de aanleg van deze weg. Het doel ervan was het ontlasten van de Onderdendamsterweg van gemotoriseerd doorgaand verkeer. Hierdoor moet het centrum van Obergum veiliger worden voor voetgangers, fietsers en inwoners.

De weg is onderwerp geweest van heftige discussies. Bewoners van de aangrenzende Bloemenbuurt vochten de aanleg aan bij de Raad van State, bewoners van de Onderdendamster weg waren juist vóór de aanleg van de Novaweg.

Het project heeft zo’n 8,2 miljoen gekost voor de weg van ongeveer 750 meter en de spoortunnel; het leeuwendeel van kosten ging op aan de spoortunnel. De gemeente Het Hogeland draagt hier zo’n tien procent van bij, de rest is ten laste van de provincie. De aanleg heeft geen noemenswaardige problemen opgeleverd.

Het overleg met de buurt vindt plaats met een klankbordgroep. Wethouder Van Keizerswaard, hij kreeg in het nieuwe college van b. en w. de weg in portefeuille, eerder had Dijkhuis dat, had voor de leden van de klankbordgroep een presentje, Novaweg bonbons. Tik Tok Tammo zong liederen, gesteund door de geluidstechniek van het Winsumse bedrijf SportsCom.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.