Dubbelexpositie in kader Cultuurdorpen in Adorp en Onderdendam

ADORP/ONDERDENDAM – Met een dubbelexpositie op twee locaties in het kader van ‘Cultuurdorpen van het Hogeland’ tijdens de weekeinden 17/18 en 24/25 juni, wordt aandacht besteed aan de cultuur in beide dorpen in het bijzonder en in de gemeente Het Hogeland in het algemeen. Het gaat daarbij om de Dorpskerk te Adorp en DE KERK in Onderdendam. Tijdens genoemde weekeinden exposeren er vier Onderdendamse kunstenaars in Adorp en vijf Adorpse in Onderdendam: een mooie kruisbestuiving.

Voor de officiële opening op 17 juni om 14.00 uur, komt Patty Wagemans, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken naar Onderdendam, waar ze een toespraak houdt. De aftrap van de activiteit ‘Cultuurdorpen van het Hogeland’ werd op 13 mei gegeven in Adorp, waar wethouder Eltjo Dijkhuis een toespraak hield. Daarna was er een fietstocht langs voorstellingen in een aantal kerken.

In de Dorpskerk van Adorp zijn werken te zien van Toos Buisman-Gorter, Edwin Grissen, Jan Mulder en Marion Bos. In DE KERK gaat het om creaties van Elise Klinkert, Candance Charlton, Lammert Joustra, Hans Gerritsen en Pieter Duijser. De exposities zijn tijdens beide weekeinden te zien van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Zie ook: www.dekerkonderdendam.nl en www.ccadorp.com.

Exposanten:

Edwin Grissen studeerde in 1996 af aan de Academie Beeldende Kunst Minerva. Hij beschouwt zichzelf enerzijds als een natuurschilder, anderzijds laat hij zich ook graag verleiden tot het maken van stadsgezichten. In zijn werken heeft de mens altijd een ondergeschikte rol. Zijn schilderijen zijn vaak naturalistisch, soms meer romantisch, maar altijd met een zwierige toets.

Toos Buisman-Gorter volgt sinds 2000 schilderlessen bij Frans Hage. Om wat meer uitdaging te krijgen, ging  ze lessen volgen aan de Klassieke Academie in Groningen. Ze volgde lessen portretschilderen bij Marcel Duran. Graag schildert ze strandtaferelen, dorpsgezichten en stillevens. Daarbij werkt ze voornamelijk in olieverf.

Keramiekbouwer Jan Mulder, die autodidact is, ontdekte gedurende lange jaren dat er zoveel met klei kan worden gedaan. Zijn fantasie gaat uit naar het bouwen met met kleiplaten. Daarin kan hij veel meer creativiteit en fantasie kwijt dan in draaiwerk. Hij stelt zich zelf een heilige regel: Het resultaat moet in de juiste verhoudingen, afmeting en vooral in balans zijn. Dat geldt ook voor het aanbrengen van glazuren, het inkleuren en het aanbrengen van structuren. Het geheel moet kloppen www.dekeramiekbouwer.nl.

Marion Bos tekent en schildert al haar hele leven. Ze volgde altijd cursussen en workshops. Dat deed ze tijdens de afgelopen jaren aan de Klassieke Academie in Groningen, waar ze zich richtte op model- en portretschilderen. Daarnaast maakte ze veel landschappen, vaak met het Grroninger landschap als onderwerp. www.marionbos.exto.nl.

Elise Klinkert creëert in haar werk magisch realistische taferelen met een verfijnd gevoel voor compositie en kleurgebruik. Daarin staan vooral mens en dier centraal in combinatie ,et hete landschap, de natuur en de elementen. Dieren begeven zich in een parallel universum als dargers van haar gevoel. Haar schilderijen zijn poëtische, haar werk is gelaagd.

Candance Charlton werd in 1968 in Durban (Zuid-Afrika) geboren. Ze ontving twee beurzen en kon daardoor gaan studeren aan de Rhodes University in Grahamstown, waar ze afstudeerde in Fine Arts en gespecialiseerd is in beeldhouwen en kunstgeschiedenis. In 2000 verhuisde ze naar Europa en woonde ook in Adorp. De menselijke vorm, met name het portret staat centraal in haar werk.

Schilder, beeldhouwer en illustrator Lammert Joustra studeerde in 1986 af aan Academie Minerva. In 1991 werd hij ook eerstegraads docent tekenen. Joustra exposeerde vele malen in binnen- en buitenland. Daarnaast nam hij deel aan natuurprojecten met verschillende kunstenaars. Hij was 30 jaar docent aan de Wessel Gansfort scholengemeenschap in Groningen. Daarnaast begeleidde hij kunstprojecten op basisscholen in Adorp en omgeving.

Grafisch ontwerper Hans Gerritsen schildert abstracte landschappen op karton. De combinatoie van materiaal, nonchalance en liefde voor het platte valk typeren zijn werk. Daarnaast werkt hij op hout en papier. Hij werkt continu aan verschillende schilderijen, die in verschillende stadia van gereedheid zijn.

Pieter Duijser maakt schilderijen van een nogal groot formaat. Daarop worden geometrische schema’s en kleurvlakken gecombineerd met decoratieve patronen, waardoor ze met elkaar versmelten tot een nieuw geheel. Gerritsen studeerde in 1981 af aan de ABK Vredeman de Vries in Leeuwarden en in 1985 aan Academie Minerva in Groningen.

Foto: schilderij ‘onverwachte ontmoeting’ van Edwin Grissen

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !