Gesprekken over PKN-woningplan lopen nog

WINSUM – Het is een spraakmakend plan van de Winsumer PKN: tiny houses en flexwoningen laten bouwen op een stuk grond van de kerk, 7,5 hectare ten noordoosten van Winsum. Het plan is een remedie tegen de dalende ledencijfers en dus teruglopende inkomsten.

De pachtinkomsten zouden de financiële toekomst van de kerk bestendigen. Nou wil het geval dat de gemeente Het Hogeland ruimte zoek voor de bouw van 75 flexwoningen die het toegewezen heeft gekregen om de woningnood te lenigen. A en B dus.

Het plan van de PKN voor het terrein naast de praktijkopleiding van Terra moet een ecologische zone worden met elementen als een voedselbos, een zonnepark of windmolen, een bezinningstuin, een insectentuin. Zo zijn de gedachten. Anne Marie Smits, fractievoorzitter van GroenLinks wilde van het gemeentebestuur weten hoe het hier tegen aan kijkt,

Wethouder Eltjo Dijkhuis (GB): ”We zijn hierover al eerder in gesprek geweest. De belangen van de gemeente hierin gaan over een goede ruimtelijke ordening, over de vraag hoeveel woningen passen in zo’n gebied, wat kan zo’n gebied aan. Het is een fantastisch plan maar de PKN heeft een wat andere aanvliegroute. Ik heb begrepen dat men overweegt zelf ontwikkelaar te worden. Hoe dan ook, het gesprek hierover loopt. En het komt plat gezegd voor de gemeente neer op de vraag: hoeveel woningen komen er en is dat passend voor de buurt..”

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.