Aansluitingen kunnen beter bij Novaweg  

WINSUM – De nieuwe autoweg, de Novaweg, ten noorden van het duo-dorp Winsum-Obergum is enkele weken geleden opengesteld voor het autoverkeer. Het belangrijkste argument voor de aanleg was de drukte op de Onderdendamsterweg in Obergum. Zware vrachtwagens, tractoren en auto’s, lokaal en doorrijdend, moeten daar rekening houden met winkelend publiek, met wandelaars van jong tot oud, toeristen en met heel veel fietsers. En dat op een plek waar het bevoorradend verkeer voor veel opstoppingen zorgt. Of de nieuwe weg Obergum voldoende ontlast zou worden werd echter hardop getwijfeld. 

Nu de nieuwe weg enkele weken open is zijn de eerste indrukken vooral positief: een prettige, snelle en ook veilige route als je het vergelijkt met de route door Obergum. Een tevreden inwoner in de wijk De Brake zegt dat het haar zomaar meerdere minuten scheelt als ze bovenlangs Winsum gaat op weg naar de stad. Erg druk was het de eerste dagen nog niet op de weg maar het lijkt erop dat weggebruikers en vooral ook de zware doorgaande vrachtwagens de weg ontdekt hebben.

Obergum wordt daarmee ontlast, maar het is nog steeds druk in Obergum. Omwonenden zien nog steeds veel opstoppingen. “Maar dat verbaasd toch ook niemand? De Hoofdstraat ligt waar die ligt en de supermarkten zijn ook niet van plek verandert”, aldus een omwonende. Ook rijden er nog steeds veel vrachtwagens door Obergum. Het blijkt dat Google Maps de weggebruikers nog langs de oude route door het dorp stuurt.

Direct na de opening klonken enkele kritische geluiden. Twee grote vrachtwagens zouden elkaar in de tunnel niet kunnen passeren. Het is een broodje aap verhaal. De oorzaak ligt bij de visuele beeld. De dimensionering is groter dan het lijkt en dat is in feite een positief veiligheidsaspect.

Wel zijn er vraagtekens bij de aansluitingen van de Novaweg. Komend vanuit de wijk De Brake aan de oostkant van Winsum belemmert een bosje bomen bij het kruispunt de blik naar rechts.

Rechts heeft voorrang maar er moet worden gestopt om goed te kunnen kijken. En dat kan een verwarrend signaal zijn voor het verkeer dat van links aan komt rijden en rechtdoor naar Onderdendam stuurt. Dat verkeer moet voorrang geven aan een auto die opzichtig stopt, een ietwat tegennatuurlijke actie. Je vraagt je af waarom er plekke geen voorrangskruising is gemaakt want dat biedt duidelijkheid.

Aan de westkant ligt de N361, de provinciale weg naar Zoutkamp,. Dat is wel een voorrangsweg. Maar komend vanuit Onderdendam staat het voorrangsbord achter het fietspad. Op de Novaweg zelf of ernaast wordt vooraf niet gewaarschuwd dat er een fietspad ligt.  De fietsers komen daar van 2 kanten waaronder veel schooljeugd. Het is opletten daar want zij hebben geen voorrang. Dat was 1 van de punten van kritiek van de omwonenden en gebruikers toen er besloten werd over de ligging van de weg. Hun argumenten en logica zijn hier niet gevolgd.

Wiebe van der Ploeg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.