Deelcafé De Buurvrouw Winsum maakt voortvarende start

WINSUM – Op 11 februari 2023 opende deelcafé De Buurvrouw in Winsum haar deuren. Deze sociale onderneming maakte een voortvarende start. Gelegen aan het einde van de Hoofdstraat Obergum en dichtbij het winkelcentrum blijkt het een ideale plek te zijn. Goede zichtbaarheid en veel aanloop. Het deelcafé, vooral bedoeld als ontmoetingsplek, is een verrijking voor het dorp. Gedragen door de inzet van wel 25 vrijwilligers is de droom van sociaal onderneemster Geanne Sterenberg al heel snel werkelijkheid geworden.

“Ik werkte al jaren in het basisonderwijs hier in Winsum als juf van groep 1 en 2”, zegt Geanne. “Altijd met liefde gedaan, maar toch knaagde er iets. Ik wilde meer de ruimte en ook wat meer buiten de schoolomgeving gaan doen. Ik had al eens voor mezelf een soort ‘moodboard’ gemaakt met dingen die me aanspraken. Daar kon je al iets van een sfeervolle ontmoetingsplek in terugzien. Maar ik dacht: dat is niet voor mij weggelegd. In de winter van ‘21/’22 in alle corona-gedoe besloot ik voor mezelf dat het roer toch om moest en dat ik na het schooljaar wat anders wilde doen. In gesprek met een coach kwam die ontmoetingsplek weer boven drijven. En toen ik na wat speuren op internet op deelcafé De Buurman in Hardinxveld Giessendam stuitte, wist ik het zeker: dat wil ik.”

Vanaf de zomer ’22 werden plannen gesmeed, werkbezoek naar ‘De Buurman’ en Stichting Delcafé De Buurvrouw Winsum werd opgericht. Manlief Bennie werd meteen in de zaken betrokken en ook werd het pand gevonden. Een voormalige pizzeria, waarvan de eigenaar ook enthousiast werd over de plannen. Najaar en winter werden alle ideeën concreet en met familie en vrijwilligers werd de pizzeria omgetoverd tot een sfeervol, modern dagcafé (zonder alcoholische dranken!). “Vanaf dag 1 heeft de sociale missie centraal gestaan”, vertelt Geanne enthousiast. “We wilden een plek maken die laagdrempelig is. Waar je makkelijk binnenstapt, een gesprek aanknoopt. We hebben bezoekers van alle leeftijden. Scholieren, senioren, ouders met kinderen, toeristen. Doordat we in de bemensing van het café alleen met vrijwilligers werken kunnen we ook redelijke prijzen hanteren. Ook brengen we het ‘delen’ in de praktijk. Dat lukt heel goed: er zijn wel zo’n 15 vrijwilligers die taarten bakken die ze ‘doneren’.  Woensdag is soepdag met gedoneerde soep en we hebben het idee van de ‘uitgestelde koffie’ geïntroduceerd. Waarbij bezoekers een koffie vooruit betalen voor mensen die zich dat niet kunnen permitteren. We hebben al zo’n duizend uitgestelde koffies ontvangen. En ons motto is ‘Delen dichtbij. Delen ver weg.’ Zo gaan we nu ook matschappelijke projecten van Winsummers in het buitenland ondersteunen met opbrengsten van het deelcafé. En we schenken én verkopen koffie van Buurman Bonen, 100% uitbuitingsvrij.”

Idealisme werkt verbindend. Met alle hulp bij de opstart staat er nu binnen enkele maanden een gastvrije locatie die in een duidelijke behoefte voorziet. Het is ook een voorbeeld voor sociaal ondernemerschap dat in de dorpen van Het Hogeland veel kan toevoegen aan de lokale leefbaarheid.

Geerd Schlangen

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !