Kloosterburen heeft zaterdag weer een mooi wielerfestival

KLOOSTERBUREN – Je kunt er weer over beginnen, dat het aantal deelnemers aan de wielerwedstrijden in het Noorden tanend is, maar dat verdient de organisatie van 42ste aflevering van de Ronde van Kloosterburen niet. Het wielerfestijn dat op zaterdag 15 juli wordt gehouden, heeft een uitstekende sponsorpositie, alweer twee ronde-missen van hoge kwaliteit, een mooi parkoers midden in het dorp. En vooral: de hele dag veel wedstrijden voor jonge renners.

Het mooiste compliment dat je de organisatie kunt geven is dat men stelselmatig er voor kiest het wielrennen voor jongeren, tot en met 18 jaar, hoog in het vaandel te houden. Bij de revitalisering van de Ronde van Kloosterburen in 2011 werd die aandacht voor de jeugdkoersen geïnitieerd door Jan Konijn, in zijn jonge jaren een zeer verdienstelijke coureur. Vorig jaar werd – als een memorial – de Jan Konijn Trofee ingesteld. De winnaars van de jeugdwedstrijden worden op deze trofee bijgeschreven. “Jan was een enorme kenner van het wielrennen. Hij overleed op 12 oktober 2021. Als eerbetoon hebben we deze trofee ingesteld. Jan maakte zich sterk om de jeugd kennis te laten maken met de wielersport. Op zijn initiatief zijn indertijd ook de jeugdwedstrijden tijdens de Ronde van Kloosterburen tot stand gekomen,” zo zegt bestuurder Jan Gerdez.

Om 12.00 uur begint de Dikke Banden Race. Dat zijn wedstrijdjes voor jongens en meisje op gewone fietsen. Deze koersjes zijn een middel om jeugdigen te laten kennismaken met de wielersport. Om half twee staan de renners van de jongste jeugdcategorieën achter de rondewagen van hoofdsponsor Garage Haring opgesteld voor een wedstrijd over 9 ronden. Om twee uur beginnen de renners van de categorieën 4 en 5 aan de koers over ruim 20 kilometer.

Siger van der Wal, Diede Oosterveld en Sigrid van der Wal

Met de wedstrijd voor de renners van 13 en 14 jaar, categorie 6 en 7, over 30 kilometer begint het hard koersen te worden. Op de startlijst, 35 renners, staan de drie renners van de Noordelijke Wielervereniging Siger van der Wal, Diede Oosterveld en Sigrid van der Wal. Sigrid maakt haar come-back in het peloton na het herstel van een zware valpartij vroeg in het voorjaar. Siger en Diede behoren tot de noordelijke renners die met regelmaat op het erepodium staan. Of dat in Kloosterburen weer gebeurt, is afhankelijk van de vraag of zij in staat zijn Jan Willem Blaauw en Rick Riemeijer op de meet voor te blijven. Dit zijn de noordelijke smaakmakers in het peloton van de renners die volgend jaar over gaan naar de categorie nieuwelingen (15-16 jaar), de categorie waar het niet meer om het spel gaat maar om de knikkers.

Het peloton van de nieuwelingen dat om vier uur aan de start staat voor 40 kilometers, is ronduit mager te noemen. De startlijst op woensdagmorgen geeft welgeteld 12 deelnemers. Voor de junioren en amateurs staat er een stevige groep aan de startlijn om half zes voor 60 kilometer. Met de bekende namen als Joakim Zuidema die de ronde vorig jaar won, Cor van Leeuwen en Max van der Vegt. Bij de dames die om half acht aan de 40 kilometer beginnen staat de lokale favoriet  Minou Hegge op de startlijst, ook Marit Cent die eerder de Ronde van Bedum op haar naam schreef en het jonge talent Nina Oolders.

Het wordt trouwens wel hoog tijd dat het district Noord van de wielerbond KNWU met een – deugdelijke – analyse van de toestand van het noordelijk wielrennen komt. En passende maatregelen.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !