Dorpsgidsenpraam d’ Olle Delf gedoopt

WINSUM – Op vrijdag 14 juli was het praamdag in Winsum: zowel een fraai artikel in Dagblad van het Noorden, alsook een mooie reportage over de nieuwe praam op RTV-Noord, en dan ’s avonds ook nog de feestelijke doop. Terwijl de gidsen en de nieuwe schippers en andere betrokkenen op het terras bij Marenland klaar stonden kwam de praam langzaam aangevaren. Dat ging met vrolijke muziek gepaard, want ‘De Boogbloazers oet Winzum’  zaten al aan boord van ‘d’Olle Delf’. Deze naam van de praam verwijst naar de oorspronkelijke naam van het Winsumerdiep, dat ooit deel uitmaakte van de middeleeuwse gegraven waterverbinding Delf (delven=graven) tussen Winsum en DELFzijl.

De voorzitter van de Ondernemersvereniging Winsum, Henk Sok, sprak het gezelschap toe, en gaf allereerst alle gidsen, schippers en website-beheerders een pluim. Daarna zette hij een aantal speciale betrokkenen bij één en ander in het zonnetje, zoals praamrestaurateur Marcel Kamphuis, gidsencoördinator Peterina Geertsema, hoofdschipper Eddy van Dijken, en hoofd technische dienst schipper Mike Schulz.

Hij schetste vervolgens het ontstaan van het praamproject: De eerste suggestie kwam van dorpsgids Jan Bijsterveld, waarna Henk Sok op zoek ging naar subsidie uit het dorpsbudget, en ook het Regionale Ondernemersfonds wist over te halen om de restauratie van een ietwat verlopen praam van Camping Marenland voor te financieren. Van het Ondernemersfonds waren ook aanwezig Jan van den Bremer (fondsmanager), Herbert Schouten (bestuur) en Marjan Mekel (Adviesraad), zij werden uiteraard ook uitvoerig bedankt voor hun bijdrage!

Heel snel gingen toen enthousiastelingen aan de slag met technische- en scheepvaartkennis, en binnen de kortste keren had zich ook een groot aantal schippers gemeld, die hun vaarbewijs haalden en werden opgenomen in de organisatie van de Winsumer Dorpsgidsen.

En nu, enkele maanden later, hartje zomer, komt de belangstelling voor de praamtochten flink op gang, de organisatie begint een pittige klus te worden, van het verwerken van de aanmeldingen tot het inroosteren van gidsen en schippers, en ook het ontwikkelen van nieuwe ideeën en kennis. Kortom, veel lovende woorden voor allen die deze nieuwe ontwikkeling mogelijk maakten en voor allen die er voor zorgen dat het aanbod van de dorpsgidsen voortdurend verbetert.

Hoofdschipper Eddy van Dijken mocht de doop uitvoeren, en sprak onder het leeggieten van een fles ‘sterke drank’ (water) een officiële bezwering uit, iets over een behouden vaart. Applaus, vrolijkheid, hapjes, drankjes, en een beetje regen (maar er was gedacht aan partytenten en paraplu’s). Een deel van de gasten stapte vervolgens aan boord, voor een geruisloze (elektrische) zoeftocht door het Winsumerdiep, één van de parels van ons mooie dorp. Veel tevredenheid en hoge verwachtingen.

Winsum is een prachtige attractie rijker!

Voor meer informatie betreffende de Winsumer dorpsgidsen klik hier

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !