Artemissers lopen in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Leden van de Winsumer Loopgroep Artemis waren het afgelopen weekend actief in Leeuwarden waar Albert van der Ziel uit Berlikum een keurige 2e plaats bij de mannen 50 op de marathon behaalde.

De Friese hoofdstad Leeuwarden vormde zaterdag het middelpunt van de 1e Zomermarathon. De organisatie was in handen van Valk Event Productions onder leiding van Christiaan Valk en van de sv Friesland onder aanvoering van zijn schoonvader Jan Kooistra, bijgestaan door vele vrijwilligers. Beide organisaties stonden tevens garant voor de 1e succesvolle wintermarathon in december vorig jaar.

Ondanks dat het evenement zaterdag met 1000 deelnemers tijdig was uitverkocht stonden er uiteindelijk 870 deelnemers aan de start. Deze konden kiezen uit zeven afstanden tussen 1,5 kilometer en de hele marathon. Pendelbussen zorgden er voor dat de deelnemers bij de juiste startplaatsen werden afgezet. Een pittige onweersbui met hevige slagregens geselden de deelnemers.

Artemis was in Leeuwarden met drie leden vertegenwoordigd. Albert van der Ziel, nog steeds in het bezit van vijf clubrecords gelopen in de periode 2000-2005, is na zijn verhuizing van Zandeweer naar Berlikum lid van Artemis gebleven. Hij loopt zich in het Friese nog regelmatig in de prijzen. Van der Ziel was zaterdag een van de totaal 120 deelnemers op deze marathon van punt naar punt. De start hiervan was in Harlingen en de route volgde de dorpen/plaatsen Mildam, Franeker, Dongjum, Ried, Zweins, Dronrijp langs het Van Harinxmakanaal via Deinum naar de finish In Leeuwarden, Zijn tijd van 3.30.31 uur , goed voor een tweede plaats bij de mannen 50 en een 15e plaats overall, mag er zijn.

“Het was een hele mooie marathon dwars door mijn trainingsgebied. We kregen al na 3 kilometer een enorme onweersbui met ontzettend veel regen. Dit had wel als voordeel dat het behoorlijk afkoelde. Echtgenote Roelie was mee op de fiets voor het aanreiken van de sportdrankjes. Ik had geen vooropgezet plan maar ik heb het overgrote deel rond de 5 minuten per kilometer gelopen. Alleen op het laatste stuk tussen Dronrijp en Leeuwarden moest ik iets inleveren en kon ik uiteindelijk net niet onder de 3 uur en 30 minuten blijven. Op het laatste stuk heb ik nog veel deelnemers ingehaald. Ik ben tevreden met het resultaat”, aldus Van der Ziel die volgend jaar 60 hoopt te worden.

De Winsumers Eric en Inge Verschoor gingen op de 10 kilometer van start. Zij vertrokken vanuit Dronrijp en finishten via Deinum ook in Leeuwarden. Zij liepen gezamenlijk op en noteerden een tijd van 1.01.50 uur. Zij liep haar eerste 10 kilometer onder de vlag van Artemis en werd hiermee vierde bij de vrouwen 35, terwijl hij zich bij de mannen 40 als 16e klasseerde.

Met dank aan de organisatie is deze 1e zomermarathon prima verlopen. De 2e zomermarathon is inmiddels gepland op zaterdag 29 juni 2024.

Foto: Artemis-boegbeeld Albert van der Ziel vergezeld door zijn vrouw Roelie op de fiets 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.