Uitstekend toernooi voor jeugwielrennen in Kloosterburen

KLOOSTERBUREN – De wielerronde van Kloosterburen heeft letterlijk alles wat men nodig heeft voor het Rondje om de Kerk. Een parkoers van 1200 meter, de renners komen vaak voorbij, een kerk en een café en een gezellige ambiance. Een goed gevuld programma voor jonge renners. En helaas een beroerde opkomst van renners boven de 18.

Het criterium is de leerschool voor het wielrennen. Bochtje nemen, aanzetten op snelheid, afremmen, bochtje en aanzetten, uitval van een paar renners teniet doen en als alles mislukt is, uiteindelijk de sprint die altijd onvoorspelbaar verloopt. Het was genieten van de wedstrijd van Jeugd 7, renners tot 14 jaar die volgend jaar overgaan naar de nieuwelingen, de categorie waar het bloedserieuze wielrennen begint. Jeugd 7 had een koers van dertig kilometer voor de boeg die in 43 minuten werd afgelegd, wat neerkomt op 42 kilometer per uur. Daar hoef je je als 14-jarige niet voor te schamen. De toppers van het noordelijk jeugdwielrennen stonden aan de start: Jan Willem Blauw, Nick Riemeijer, Diede Oosterveld (foto) en Siger van der Wal, de renners die doorgaans de podiumplaatsen verdelen. Het was een onrustige koers, vrij snel ontstond een kleine groep aan de kop, met elkaar opvolgende demarrages die snel teniet werden gedaan. Hetgeen voor de toeschouwers een levendige koers opleverde. Blauw trok een lange sprint aan, Van der Wal pareerde deze en ging overtuigend als eerste over de meet.

Bij de nieuwelingen (15-16 jaar) met 15 renners aan de start voor 40 km ging de overwinning naar Bram Verver. Evert Jan Veldkamp won de wedstrijd van de 25 amateurs. Bij de dames – ook zo’n 25 aan de start – forceerden Sanne Westra, Elisa de Jong en Kirsten Nieboer – vroeg in de koers een kopgroep. In de sprint pakte Westra afgetekend de overwinning. Lokale favoriet Minou Hegge werd dertiende.

Als jeugdtoernooi met een reeks wedstrijden de gehele middag was de 42e editie van de Ronde van Kloosterburen een feestje van de wielersport. De malaise in het wielrennen voor dames en heren, die kun je het wielercomité niet aanrekenen.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.