Witlof ovenschotel met gehakt en kaas 19 juli 2023 Ingredieënten voor 4 personen. 1 ui 2 tenen knoflook 750 gram witlof 500 gram gehakt 800 gram aardappelschijfjes (voorgekookt) olie, peper, zout, nootmuskaat Voor de kaassaus: 50 gram roomboter (ongezouten) 4 eetlepels bloem 300 ml kookroom 200 ml water 100 gram kaas (geraspt) 2 theelepels mosterd 2 eetlepels bieslook (vers – fijn gesneden) peper, zout. Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Snipper het uitje en snij de knoflook fijn. Snij het kontje van de witlof, verwijder de bittere kern en snij in stukjes. Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden. Voeg dan het gehakt toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg dan de witlof toe en bak alles gaar. Ondertussen maak je de kaassaus door in een steelpannetje met dikke bodem de boter te laten smelten. Voeg dan de bloem toe en bak even kort mee. Schenk dan de kookroom samen met het water erbij en mix het met een garde tot een gladde saus. Voeg dan de geraspte kaas, mosterd, fijngesneden bieslook en naar smaak peper en zout toe. Mix weer tot een gladde dikke saus. Vet dan de ovenschotel in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Verdeel daarover het gehakt witlof mengsel en tot slot weer aardappelschijfjes. Schenk de saus erover en zet de witlof ovenschotel nu voor ca. 45 minuten in de oven tot hij gaar en goudbruin is. Eet smakelijk! Nieuws