
Ingredieënten voor 4 personen.
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 750 gram witlof
- 500 gram gehakt
- 800 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
- olie, peper, zout, nootmuskaat
Voor de kaassaus:
- 50 gram roomboter (ongezouten)
- 4 eetlepels bloem
- 300 ml kookroom
- 200 ml water
- 100 gram kaas (geraspt)
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels bieslook (vers – fijn gesneden)
- peper, zout.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Snipper het uitje en snij de knoflook fijn. Snij het kontje van de witlof, verwijder de bittere kern en snij in stukjes.
- Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden.
- Voeg dan het gehakt toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Voeg dan de witlof toe en bak alles gaar.
- Ondertussen maak je de kaassaus door in een steelpannetje met dikke bodem de boter te laten smelten.
- Voeg dan de bloem toe en bak even kort mee.
- Schenk dan de kookroom samen met het water erbij en mix het met een garde tot een gladde saus.
- Voeg dan de geraspte kaas, mosterd, fijngesneden bieslook en naar smaak peper en zout toe. Mix weer tot een gladde dikke saus.
- Vet dan de ovenschotel in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
- Verdeel daarover het gehakt witlof mengsel en tot slot weer aardappelschijfjes.
- Schenk de saus erover en zet de witlof ovenschotel nu voor ca. 45 minuten in de oven tot hij gaar en goudbruin is. Eet smakelijk!