FNV: “Stop de roofbouw op de lonen” 

UTRECHT – FNV-voorzitter Tuur Elzinga legt de verantwoordelijkheid voor de scheefgroei en de vechteconomie die is ontstaan bij de werkgevers, zolang zij weigeren de inflatie automatisch te compenseren in de lonen.

Tuur Elzinga: ‘Nu moeten we elk jaar opnieuw voor hetzelfde tientje knokken en dan wordt òns verweten dat wij verantwoordelijk zijn voor een vechteconomie. Nou, dat frame stellen wij ter discussie, daar zijn wij wel klaar mee.’

Inflatie compenseren

Elzinga lichtte in het Financieele Dagblad toe dat waar de economie groeit, de reële lonen nu automatisch dalen door de inflatie: ‘Dat is toch bizar? Zeker wanneer grote bedrijven ondertussen recordwinsten maken en er geld zat is om uit te delen aan de aandeelhouders, is deze roofbouw op onze lonen niet te verteren. Waarom vinden werkgevers het normaal om de stijging van hún kosten door te berekenen aan de klant, maar geven ze niet thuis als wij ónze gestegen kosten van het levensonderhoud moeten doorberekenen? We hebben afgelopen jaar gezien dat we hele forse loonsverhogingen in de cao’s kunnen afdwingen met acties en stakingen. Dat zullen we komend jaar zeker weer doen als het nodig is, maar verwijt ons dan niet dat we bereid zijn terug te vechten als je ons eerst loon hebt afgenomen door de inflatie niet te compenseren.’

Door Guus Staats

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !