Historisch Oogstfestival in Leens trekt 2.500 bezoekers

LEENS – Het Historisch Oogstfestival op Landgoed Verhildersum trok afgelopen weekend ruim 2.500 bezoekers. Met meer dan 150 vrijwilligers op de been herleefde de 19e-eeuw weer even in Leens, nadat het festijn 3 jaar niet kon plaatsvinden. Dit jaar werd het evenement voor het eerst aangevuld met een uitgebreid muziek- en theaterprogramma. Ondanks een regenachtige start op zaterdagochtend, mocht Verhildersum zich in de handen wrijven met een goedbezocht en overwegend zonnig weekend.

Voor het eerst sinds 2019 werden de historische zomer- en oogstfeesten gevierd op het landgoed. Ditmaal in een nieuw jasje, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Traditiegetrouw werden oude ambachten, stationaire motoren en oude landbouwvoertuigen gedemonstreerd. Publiek mocht ook zelf de handen uit de mouwen steken om te zeisen, zichten of vlas te maken. Op de markt voor de borg vond men kraampjes met lokale en ambachtelijke producten. Naast nostalgische spelletjes, een kermis en acrobatiekworkshop kreeg de jeugd de kans om spelenderwijs te leren over de historie van de omgeving.

Het nieuwe muziekprogramma, met veel lokale artiesten, blies de vroegere Historische Dagen nieuw leven in. Een druilerig begin op de zaterdag mocht de festivalpret niet drukken. Tijdens het optreden van Groningstalig singer-songwriter Marlene Bakker klaarde de bewolking op om plaats te maken voor zonnestralen. Zaterdagavond werd afgesloten met energieke optredens van bands Them Dirty Dimes (foto), Sunfire en Grassmoawer.

Ook lopende exposities van het museum kregen afgelopen weekend veel bekijks. De tentoonstellingen ‘Leermeesters van de Ploeg’ en ‘Ede Staal: Mijn Groningen – Mien Grunnen’, over het leven en oeuvre van de iconische volkszanger, zijn tot en met oktober te bezoeken op het landgoed.

Meer informatie over exposities en aankomende evenementen is te vinden op www.verhildersum.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !