Oog in ’t Zeil, het leven en de kunst van Ties van Dijk

WARFFUM – Anderhalve eeuw na zijn geboorte toont openluchtmuseum Het Hoogeland met de expositie ‘Oog in ’t Zeil’ tekeningen en schilderijen van Ties van Dijk die hij van 1888 tot 1897 op Rottumeroog maakte. Samen met zijn werk uit Amsterdam, Edam en Eemnes bieden ze een blik op zijn leven en zijn kunst.

In 1873 werd Ties van Dijk in Warffum geboren als tweede zoon van Guitje Klaasens van Dijk, de voogd van het eiland Rottumeroog. Hij was voorbestemd om zijn vader op te volgen. Daarmee zou hij de vijfde Van Dijk worden, die waakte over het Groningse Waddeneiland. Zover kwam het niet, want Ties ontvluchtte het eiland en werd kunstenaar. Na een opleiding in Amsterdam werkte hij lange tijd als leraar in Edam. Gepensioneerd vertrok hij naar Eemnes om daar in 1967 te overlijden na een lang en vruchtbaar leven.

Vanaf 1782 regeerden diverse generaties van de familie Van Dijk over het Groningse eiland Rottumeroog. In opdracht van het Gewest Stad en Lande en later de Provincie Groningen zorgden zij voor de veiligheid van het eiland en beschermden ze het tegen de zee. Na de driejarige HBS in Warffum, leidde zijn vader Ties van Dijk in de praktijk op tot voogd. Maar Ties had inmiddels een andere passie: tekenen. Op het eiland maakte hij schetsen van de duinen, de voogdwoning en de schuren en portretteerde hij familieleden, bezoekers, eierrapers en arbeiders op het eiland. Ook tekende hij het schip van de voogd en de Noordpolder.

Leraar en kunstenaar

Rottumeroog was te klein voor Ties en op een nacht in 1897 vluchtte hij in een zeilboot van het eiland en ging naar de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers, naast het Rijksmuseum in Amsterdam. Na zijn opleiding illustreerde hij kinderboeken en leverde hij bijdragen aan een tijdschrift. In Edam werd hij leraar aan de Stadstekenschool. Naast zijn werk tekende en schilderde hij de stad en de mensen om hem heen. Hij maakte reliëfs in klei en diverse beelden. Een gevelsteen in zijn huis aan de Voorhaven toonde een kleine zeilboot met meeuwen. Met het onderschrift “Oogh int Seyl” lijkt dit een verwijzing naar zijn jeugd op Rottumeroog.

Na zijn pensioen verhuist Van Dijk naar Eemnes. Daar blijft hij tekenen, schilderen en beeldhouwen tot aan zijn dood in 1967, als hij 93 jaar oud is. Ook zijn zelf ontworpen woning in Eemnes heeft een gevelsteen met een zeilboot en meeuwen. De zoon van de voogd bleef zo altijd Rottumeroog met zich meedragen.

Openingstijden

De tentoonstelling duurt van 2 september tot en met 12 november. De openingstijden van het museum zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Na 1 november is het museum alleen in de weekenden geopend.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.