Foto’s als monumentaal erfgoed

UITHUIZEN – Een klein monument tijdens de Open Monumentendag komend weekend. Op de foto: Johan Hofmans, ca. 1999. Genietend van zijn vrije tijd na 40 jaar kerkorganist te zijn geweest. Johan is geboren in 1931 en overleden in 2003.

De foto van Hofmans is op 9 en 10 september te zien in de Heilige Jacobus de Meerderkerk in Uithuizen. Jan Ekema, 85 jaar, uit Uithuizen is zo’n verzamelaar van foto’s en andere documenten van gebeurtenissen tijdens zijn leven. In de Jacobus is dit weekend een tentoonstelling uit zijn verzameling te zien over het katholiek leven in Uithuizen. De ongeveer 150 foto’s documenteren de petite histoire van de parochie over ongeveer 100 jaar.

Een bezoek aan de Jacobus de Meerde is ook om een andere reden de moeite waard. Toen Groningen in 1594 ‘weer’ bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd gevoegd, was de gereformeerde godsdienst de enige toegestane godsdienst in het land. Al vanaf 1581 had de Republiek de katholieke godsdienst verboden, al was er wel gewetensvrijheid. De katholieken waren toen genoodzaakt om hun geloof achter gesloten deuren te belijden. Rond 1600 werd het klimaat weer wat toleranter en konden er weer rooms-katholieke staties (kerken)  worden gesticht. In Uithuizen gebeurde dat in 1606. Na enkele andere gebouwen te hebben gebruikt, bouwden de katholieken  rond 1860 de H. Jacobus de Meerderekerk aan de Hoofdstraat. Het gebouw zelf is zo’n toonbeeld van herwonnen vrijheid, zo van: we zijn er weer en dat zal men zien ook. Onlangs zijn de prachtige glas-in-lood-vensters gerestaureerd en zijn de betonnen kozijnen hersteld, nadat de gietijzeren wapening was gaan roesten. Het orgel in de kerk is gebouwd door Maarschalkerweerd in 1908.

Dit jaar openen niet alleen monumentale panden hun deuren voor publiek maar laten mensen ook hun ambachtelijke beroepen en bedrijven zien. De Open Monumentendag heeft dit jaar een extraatje. Het thema is ‘levend erfgoed’. Dat zijn niet alleen gebouwen, maar ook beroepen als molenaar en boer. Ook ambachten zijn erfgoed. Timmermannen, smeden en bijvoorbeeld stukadoors. Vakmensen zijn en blijven belangrijk voor behoud van onze monumenten. Bekijk de deelnemende monumenten via de website www.openmonumentendag.nl /Het Hogeland

Waddenland, de toeristische organisatie van Het Hogeland, heeft speciaal voor dit weekend de fietsroute ‘Open Monumentendag route west’ samengesteld. De 14 kilometer lange route brengt je langs de mooiste plekjes en het bijzondere erfgoed ten westen van Het Hogeland. De app vind je in de Waddenland Routeland app en download je via de App store.

De expositie is te bewonderen op zaterdag 9 september van 10.00 uur-17.00 uur en zondag 10 september van 12.00 uur – 17.00 uur.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.