Lutje Fair Saaxumhuizen

SAAXUMHUIZEN – In Saaxumhuizen, één van de vijf kleinste dorpen van Nederland, de kleinste van de provincie Groningen en dus ook Het Hogeland, organiseert dit jaar de eerste ‘Lutje Fair Saaxumhuizen’. Dit zal zijn op zaterdag 9 september tijdens de Open Monumentendag.

Decennia lang hebben de leden van de Dorpsvereniging zich ingezet om, rondom de eeuwenoude kerk, rommelmarkten en boekenbeurzen te organiseren. Maar helaas, door het steeds meer aanleveren van ongeschikte items (waarvoor de vuilstort kosten hoger waren dan de opbrengst) en de steeds kleiner wordende groep mensen die hiervoor inzetbaar waren, is er op den duur besloten om hiermee te stoppen.

Een combinatie van beide met daarnaast nog zoveel meer is nu dus “Lutje Fair Saaxumhuizen” geworden.

Het goede doel waar de opbrengst destijds naartoe ging is niet veranderd. Fondsen werven voor de restauratie en instandhouding van de kerk is nog steeds belangrijk maar daarnaast wilden de leden van de Dorpsvereniging dit jaar óók een lokaal goed doel steunen en is er gekozen voor het goede werk van Faunavisie in Westernieland. (www.faunavisie.nl)

Vele inwoners van Saaxumhuizen zijn al maanden druk bezig met de voorbereidingen van deze fair. De verschillende kramen rondom de kerk (en bij slecht weer in de kerk) worden gevuld met o.a. kunst, boeken, mooie tweedehands spulletjes, plantjes/zaden/jam, sieraden en kleding. Ook kun je een prachtig schort kopen mét het door dorsbewoners ontworpen logo. En aan de innerlijke mens wordt ook gedacht: bezoekers kunnen onder het genot van een kopje koffie/thee ook taart en heerlijke bonbons komen eten. Of een lekker kopje soep met een broodje erbij; wel verdiend na bv het beklimmen van de kerktoren. Voor een wijds uitzicht en op een heldere dag kun je bv het Wad en Groningen zien liggen! Voor de kinderen is er ranja en wat lekkers, een grabbelton en mag je met een bal serviesgoed kapot gooien en daarmee óók nog een prijs winnen. En kom zeker naar Saaxumhuizen als je altijd al heb willen weten hoe manden gevlochten worden.

De mensen uit Saaxumhuizen heten iedereen van harte welkom tussen 10:00 en 15:00 uur.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !