Garnalenvissers krijgen uitstel om katalysator voor schone motor te kopen

DEN HAAG – Garnalenvissers die nog geen schone motor hebben, krijgen van demissionair minister Piet Adema van Landbouw en Visserij meer tijd om een katalysator te kopen. De minister maakte dat donderdag bekend in de Tweede Kamer bij het vaststellen dat de stikstof- en natuurproblemen niet controversieel zijn.

Met ingang van 1 oktober mogen alleen garnalenvissers met een schone motor met katalysator uitvaren. Die katalysator heeft echter zo’n lange levertijd, dat de meeste vissers onmogelijk aan de eisen van het Rijk kunnen voldoen. Het gaat om een investering van ruim  50 duizend euro per boot.

Op aandringen van de Tweede Kamer krijgen de garnalenvissers van Adema nu alle ruimte om aanpassingen te doen. Als de garnalenvissers niet in staat zijn om voor 1 oktober een investering te doen die nodig is om de stikstof te reduceren, dan moeten we meer ruimte geven aan de vissers,” zei Adema. Ook wil hij met de garnalenvissers om tafel om te overleggen over een perspectief voor de langere termijn.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.