Nationale Nachtvlindernacht op zaterdag 16 september in Domies Toen

PIETERBUREN – Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september organiseert de Vlinderstichting weer op veel plekken de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht. Domies Toen, de botanische tuin in Pieterburen, een vlinderparadijs doet ook mee. De nacht heeft het doel om zo veel mogelijk mensen in contact te brengen met nachtvlinders.

Ben je nog niet zo bekend met nachtvlinders en wil je graag een excursie bijwonen? Of heb je al redelijke kennis en wil je aansluiten als bezoeker? Dat kan, in Domies Toen! Op zaterdagavond , 20.45 uur melden bij de ingang van Toen, om 21 uur start de vlindernacht olv Jan Jaap Boehlé, de tuinbeheerder van Domies Toen en bekend insecten- en vlinderdeskundige.

De meeste nachtvlinders leiden een verborgen leven. Er zijn echter een paar manieren om ze toch te zien te krijgen. Voor de ene moet u de keuken in, voor een andere moeten de lakens uit de kast gehaald worden. De verschillende methoden geven niet dezelfde resultaten. Sommige vlinders worden meer aangetrokken door zoetigheid dan door licht en andersom. Een combinatie van methoden geeft dan ook de beste resultaten. Jan Jaap weet precies welke methode kan werken in Domies Toen.

Welke methode wordt zeker toegepast tijdens de nachtvlindernacht?

Dat nachtvlinders op licht afkomen is algemeen bekend. Een felle lamp bij een opgespannen laken werkt bijna als een nachtvlindermagneet. Zo’n groot licht oppervlak zal door weinig vlinders over het hoofd worden gezien. Een felle gloeilamp of spaarlamp werkt al.Vanaf de schemering komen nachtvlinders op het licht af, hoewel de meeste soorten later zullen verschijnen. De meeste vlinders zullen op het laken gaan zitten waar ze goed te bekijken zijn.

Welke vlinders kan je zoal verwachten?

In september zijn veel mooie soorten in Domies Toen te zien, zoals de Zwarte Zeeuil, de Koperuil, de Essengouduil, de Huismoeder en de Gekartelde Spanner.

Opgave is noodzakelijk, op nachtvlinderen@domiestoen.nl.

Deelname is gratis. De entree voor de tuin is € 3, kinderen tot 16 jaar en vrienden van Domies Toen hebben gratis toegang.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.