Steun voor twee rijksmonumenten op het Hogeland

NOORD-GRONINGEN – De provincie Groningen heeft ruim 2,5 miljoen euro verdeeld voor het herstel van 15 rijksmonumenten. Er gaat onder andere geld naar een boerderij in Zuurdijk en naar borg Verhildersum in Leens.

Voor restauratiewerkzaamheden en het treffen van energiebesparende maatregelen bij een akkerbouwboerderij aan de Hoofdweg in Zuurdijk heeft de provincie ruim 365.000 euro uitgetrokken. Het gaat om een monumentale dwarshuisboerderij uit 1818.

Verder steekt de provincie geld in de aanpak van het borgterrein van Verhildersum. Niet alleen het borgterrein zelf, maar ook de oprijlaan (foto), singels en de aangrenzende weilanden vallen onder het monument ‘Parkaanleg’. De provincie trekt er bijna 65.000 euro voor uit.

Het geld is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nationaal Coördinator Groningen en de provincie, voor het behoud van het erfgoed in Groningen. Later dit najaar is er nog eens 4,1 miljoen euro beschikbaar. Eigenaren van rijksmonumenten kunnen van 1 oktober tot en met 31 oktober een aanvraag doen voor groot onderhoud en restauratie.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !