Gemeente Het Hogeland lanceert het Filosofisch café

HET HOGELAND – Borrelen met Socrates: samen nadenken, samen proosten. De  gemeente het Hogeland organiseert dit najaar 4 maandagavonden van 19.30 uur tot 21.15 uur het filosofisch café op verschillende locaties in het Hogeland. De eerste avond vindt plaats op maandag 9 oktober in het dorpshuis van Roodeschool. Verder volgen onder andere filosofische cafés in Zuidwolde en Eenrum.

Voor inwoners die zin hebben het gesprek aan te gaan met andere inwoners is dit hun kans. Zij kunnen hun inzichten verbreden via de socratische gespreksmethode. Gespreksleider Jacobien van Es (foto) vertelt: “De socratische gespreksmethode leidt tot betere gesprekken; je schort je oordeel op en je leert beter naar elkaar luisteren. Hierdoor ontstaat beter begrip voor elkaars perspectief. Daarnaast doorbreekt dit denkonderzoek vastgeroeste denkpatronen. Dat zorgt voor ruimte in je hoofd én voor een heldere manier van denken.”

De socratische gespreksmethode is bekend van de bestseller Socrates op Sneakers. Inwoners doen een denkonderzoek naar belangrijke onderwerpen die ons allemaal raken, bijvoorbeeld armoede, afvalbeleid of de opvang van vluchtelingen.  Na de herindeling van Hogelandster gemeenten stelde de gemeente de vraag aan haar inwoners: ‘Hoe kan de gemeente dichterbij zijn?’. Inwoners konden hun ideeën plaatsen op het online platform stemvanonshogeland.nl. Van de 33 ideeën koos de gemeente uiteindelijk 5 ideeën die pasten binnen het budget, het beleid en het thema. Inwoner Wouter Dijk uit Warffum bedacht het filosofisch café. Wouter Dijk: ‘Het filosofisch café brengt de stem van inwoners dichterbij de gemeentelijke organisatie. Tijdens het filosoferen komt naar boven wat er leeft onder inwoners. Als we naar elkaar luisteren hebben we meer begrip voor elkaar. Een goed gesprek begint met het stellen van de juiste vragen. En met luisteren.”

Ook Burgemeester Henk Jan Bolding is nauw betrokken bij het initiatief. Hij vindt het belangrijk dat gemeente het Hogeland de stem van haar inwoners hoort: “Wij zijn niet de bedenkers van dit idee, maar onze inwoners. Samen hebben we gekeken hoe we dit uit konden vormgeven. Wij kijken te veel vanuit onze eigen werkelijkheid naar belangrijke zaken die ons allemaal raken. Ik hoop dat dit initiatief er toe bijdraagt dat inwoners hun stem laten horen.” Zin gekregen om mee te filosoferen over een bepaald thema? De sessies vinden plaatsen op 4 maandagavonden van 19.30 uur tot 21:15 uur. Maandag 9 oktober Dorpshuis Nieuw Calvaria Roodeschool, maandag 30 oktober Dorpshuis De Kern in Zuidwolde, maandag 20 november Café Bulthuis in Eenrum, maandag 11 december wordt vervolgd

Aanmelden is verplicht via hethogeland.nl/cafe. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Deelname is gratis.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.