Liefhebbers Ede Staal weten Leens te vinden

LEENS – Afgelopen zaterdag is in Leens de derde editie van een spetterend festival georganiseerd door de Stichting Ede Staal Muziekfestival Leens. Op een zonovergoten dag hebben ongeveer 2.000 bezoekers de optredens op verschillende locaties in Leens bezocht. Alle aanwezige muzikanten speelden de nummers op geheel eigen wijze.

De organisatie beschikte over vijf locaties waar optredens en een lezing werden gegeven. Helaas moest Jasper Staal zich door ziekte afmelden dus kwam de geplande signeersessie te vervallen. Franke Koksma, van wie twee artikelen over Ede Staal in Toal en Taiken zijn gepubliceerd, wist de aanwezigen op een boeiende manier mee te nemen in de interpretatie van beeldspraak in de teksten van Ede.

De eerste optredens waren van De Waddenwichter en Harmonieorkest Wilhelmina bij de Borg Verhildersum. Op deze idyllische locatie konden bezoekers naast de optredens ook de expositie van Ede Staal, Mien Grunn, bezoeken.

Met een door Qbuzz beschikbaar gestelde bus werden de bezoekers van het dorp naar Verhildersum en vice versa gereden. Een tweede locatie was de daktuin van het Zonnehuis, een plek waar ouderen wonen die zorg nodig hebben. Het Ainrommer Shantykoor en het Altokwartet vermaakten de bezoekers met speciaal ingestudeerde nummers van Ede Staal. Ook de aanwezigheid van het publiek maakte het voor de bewoners een waar feest.

In de Petruskerk waren originele bewerkingen te horen van Hilda Rodenboog op het Hinzsorgel, klonk het prachtige vierstemmige Ede Aans,  begeleid door Peter Siebesma op het koororgel. De jonge soliste Josien Bakker ontroerde met haar vertolking.

Bij de muziektempel werd het middagprogramma onder genot van een hapje en een drankje afgesloten met optredens van VrijJazzie en de Stroatklinkers die zorgden voor een gezellige feeststemming!

Het avondprogramma werd bezocht door een paar honderd gasten. Na een mooie opening door gastheer Anne de Jonge beet Jetta Post de spits af. Met mooie inleidingen en haar prachtige stem wist ze het aanwezige publiek op bijzonder wijze mee te nemen. Erwin de Vries nam het stokje over en wist onder andere met zijn humorvolle vertaling van Mien Toentje (Zien Toentje) het publiek enorm te vermaken. Na de pauze was het aan Burdy om uit zijn comfortzone te stappen waarbij hij onder andere met het nummer “Help me through the night” de handen op elkaar kreeg. Het slotakkoord was voor Steernvanger (foto) die als band zorgde voor een heel mooie afsluiting met een bijzondere eigen invulling van het nummer Het Twijde Perron.

De organisatie bedankte aan het eind van de avond alle vrijwilligers; zonder hen is zo’n festival niet mogelijk.

De bezoekers uit alle windstreken van Nederland hebben zich uitstekend vermaakt en velen hebben aangegeven uit te kijken naar de volgende editie van het festival.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !