Het geheim van het Groningse gebreide kousje uit 1540

USQUERT – Op woensdag 11 oktober geeft textielkunstenares Constance Willems op uitnodiging van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal en Cultuur een lezing over een gebreid kousje uit 1540. De lezing begint om 19:30 uur en is in het Berlagehuis in Usquert. 

Enkele jaren geleden werd bij opgravingen in de ‘gracht van Alva’ in Groningen tussen allerlei afval één gebreid babykousje gevonden. Uit onderzoek bleek het circa 450 jaar oud te zijn. Daarmee verdient het kousje het predicaat ‘oudste gebreid kousje van Europa’.

Textielkunstenares Constance Willems, die het historische breipatroon van het kousje wist te achterhalen, zal daarover in haar lezing vertellen en tevens dieper ingaan op het eeuwenoude fenomeen breien.

Breiwerk onder de loep

Na afloop van de lezing is het mogelijk breiwerk met een historisch verhaal door Constance Willems onder de loep te laten nemen. Wat is bijvoorbeeld de ouderdom of breigeschiedenis ervan? De lezing is gratis toegankelijk. Reserveer wel een kaartje, want er zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

Reserveer hier 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.