Zeer sterk noorderlicht in heel Nederland te zien

WARFFUM – De afgelopen nacht is op verschillende plaatsen in de provincie provincie het noorderlicht waargenomen. Zo ook in onze gemeente. Titus van ’t Veer maakte nabij Warffum wel een heel mooi plaatje van het natuurverschijnsel, dat als decor van het ‘Brintahuisje fungeerde.  

Op veel plekken in Nederland was afgelopen avond en nacht het noorderlicht te zien. In het noorden van het land is dat wel vaker het geval, hoewel het ook daar niet vaak voorkomt. Het noorderlicht was de tweede helft van de avond zo fel, dat het ook in het zuiden van het land waarneembaar was.

Noorderlicht (bron: NOS)

Het noorderlicht of poollicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daardoor komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is.

De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daarbij komt energie vrij, met als gevolg de bijzondere kleuren aan de hemel. Het natuurfenomeen is elk jaar ook een aantal dagen in Nederland met het blote oog te zien.

De gloed ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsten. Dat geeft roze en groene lichtverschijnselen. In het Noorden is het noorderlicht vaker te zien, maar deze keer was het zo fel dat het ook in verderop in Nederland zichtbaar was.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.