Artemissers zwoegen op Terschelling en in het Noorderplantsoen

WINSUM – Lopers van het Winsumer Artemis waren het afgelopen weekend actief tijdens de Berenloop marathon op Terschelling en de Plantsoenloop in Groningen

Het prachtige eiland Terschelling stond het afgelopen zaterdag en zondag in het teken van de 26e editie van de Berenloop Marathon met voor de totaal 7000 lopers de keuze uit de marathon, de halve marathon, de 10 en de 5 kilometer en een aantal  jeugdlopen. De regie was in uitstekende handen van de Stichting Evenementen Terschelling bijgestaan door een groot aantal vrijwilligers van de sv Friesland onder aanvoering van mede-speaker Jan Kooistra en voor de technische zaken zijn kleinzoon Christiaan Valk van Valk Event Productions.

De marathon telde gisteren 556 gefinishte deelnemers waaronder drie Artemissers. De route volgde het gehele eiland van West naar de Boschplaat en weer terug door de polder, de duinen, het bos en over het strand naar West met de finish onder de Brandaris. Een marathon, die vanwege het afwisselende en geaccidenteerde parcours als zwaar bekend staat. Een harde tegenwind op het strand en veel regen op het eind maakten het de lopers nog moeilijker. Onderweg was er veel sfeer door publiek en muzikale optreden

Wim Ammeraal uit Leens bleef in zijn tweede marathon onder de vlag van Artemis, de eerste liep hij in 2010 in Leens, met een tijd van 3.54.38 uur en als 39e bij de mannen recreanten 50 ruim binnen de vier uur. Janneke Cazemier uit Warffum in haar 123e marathon begeleidde net als vorig jaar grotendeels Fanny Kaper uit Winsum in haar derde marathon. Kaper klokte een eindtijd van 4.30.51 uur en werd hiermee 21e bij de vrouwen recreanten senioren. Voor Cazemier werd de klok na 4.42.58 uur stilgezet, goed voor de 17e plaats bij de vrouwen recreanten 50. Een groot compliment voor deze drie Artemissers voor het volbrengen van deze zware marathon is zeker op zijn plaats.

De halve marathon trok eveneens gisteren 3475 gefinishte deelnemers, waaronder vier Artemissers. Zij liepen een route vanuit West over de Hoofdweg naar de dorpen Midsland en Formerum vervolgens door het bos, de duinen en over het natte strand weer terug naar de Brandaris. Willem Hofman uit Winsum was van de Artemis-afvaarding de rapste. Zijn tijd van 1.43.42 uur was goed voor een 20e plaats bij de mannen 40. Hilda Broekhuizen uit Winsum finishte in 1.54.35 uur als 9e bij de vrouwen recreanten 60.  Dorpsgenoot Anna de Munck liet de klok stilstaan na exact 2.04.00 uur. Naast een 156e plaats bij de vrouwen recreanten 40 betekende deze tijd ook een aanscherping van haar persoonlijk record op deze afstand met 3.24 minuten. Peter van Ooijen uit Warfhuizen kwam eveneens goed voor de dag. Met een tijd van 2.08.49 uur klasseerde hij zich als 187e bij de mannen recreanten 60.

Op zaterdag stonden er bijna 1700 lopers aan de start van de 10 en de 5 kilometer door de bossen van West en over glooiende schelpenpaden. Diede van der Molen uit Winsum noteerde in haar allereerste 10 kilometer wedstrijd onder de vlag van Artemis een tijd van 1.16.54 uur. Ze werd hiermee 140e bij de vrouwen 40. Jantje Wiersema uit Oldehove startte op de 5 kilometer en klokte een tijd van 31.51 minuten. Dit betekende een 9e plaats bij de vrouwen 60.

Plantsoenloop Groningen

Een recordaantal van 4000 deelnemers stond zaterdagmiddag aan de start van de door Golazo Noord-Nederland georganiseerde en uitverkochte 65e editie van de Plantsoenloop. Het heuvelachtige Noorderplantsoen vormde op deze middag in schitterende herfstkleuren als vanouds het decor van deze loop. De wedstrijd werd gehouden op een door regen nat en glad parcours van vier kilometer.

Bij de Plantsoenloop hebben de deelnemers de keuze uit de afstanden 1, 2, 4 en 8 kilometer. De belangstelling voor de kortere afstanden was overweldigend. Een paar duizend enthousiaste kinderen bijgestaan door hun al even enthousiaste ouders deden hun uiterste best om de finish te halen en de hieraan verbonden medaille in ontvangst te nemen.

Artemis telde evenals vorig jaar slechts twee deelnemers en wel op de 8 kilometer. Hein Kooi uit Westernieland en nieuw lid Douwe Woldring uit Warffum eindigden bij de mannen 35 met tijden van 39.18 en 39.43 minuten als 30e en 46e in een veld van 91 deelnemers.

Foto: Janneke Cazemier, Wim Ammeraal, Fanny Kaper, Willem Hofman en Anna de Munck

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !