Grunneger Middoagen in Klein Wetsinge en Onderdendam

KLEIN WETSINGE /ONDERDENDAM – In het kader van ‘Cultuurdorpen van het Hogeland’ zijn er op 19 en 26 november Groningstalige activiteiten in Klein Wetsinge en Onderdendam. Het gaat om twee zogenaamde Grunneger Middoagen. Tijdens beide evenementen, die om 15.00 uur beginnen en die gratis zijn te bezoeken,  staat er een afwisselend en Gronings programma op de agenda. De eerste activiteit vindt plaats in het kerkje van Klein Wetsinge, de tweede in het Dorpshuis van Onderdendam.

Zo vertellen de schrijvers Bé Kuipers en Annemiek Wassenaar er Groningse verhalen. Verder brengen Alex Staal en Laurens Schreuder zowel bekende al nieuwe Groninger liedjes. Bij de bekende gaat het vooral om werk van Ede Staal en dan ‘puur en zonder franje’.

Annemiek Wassenaar, die in 1973 in Loppersum is geboren, woont inmiddels weer in haar geboortedorp. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen. Momenteel werkt ze als ambtenaar bij de gemeente Eemsdelta en heeft daar ondersteunende taken in het aardbevingsdossier. Pas in 2013 schreef ze haar eerste verhaal Daarna ging het snel. Zo won ze niet alleen een aantal mooie prijzen, maar  publiceert ze ook af en toe in ‘Toal en Taiken’.

Bé Kuipers, die in 1946 in Middelstum werd geboren, woont inmiddels al flink wat jaren in Sauwerd.  Hij werkte lange tijd als bouwkundige bij Essent. Voor de aardigheid volgde hij indertijd de opleiding MO-A Nederland en begon columns te schrijven over zijn werkzaamheden. Een selectie van die verhalen verscheen in de bundel ‘vastgoed en andere verhalen’. Verder verscheen er werk van hem in ‘Toal en Taiken’ en in ‘Krödde’.

Na zijn pensionering volgde Kuipers de opleiding leraar Groninger Taal en Cultuur. Hij geeft ook cursussen Gronings.

Bariton Laurens Schreuder geniet een brede belangstelling als lid van Mannenkoor Albatros. Pianist,  componist en arrangeur Alex Staal studeerde aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Winterbouk

Op zaterdag 18 november verschijnt er bij uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl het ‘Winterbouk’. Acht bekende Groningers, waaronder Bé Kuipers, staken hiervoor de koppen bij elkaar. Het is een boek vol ‘dieverdoatsie’.  Het staat vol verhalen, gedichten, puzzels, recepten, grappen en meer.

Tijdens beide middagen is het boek verkrijgbaar.

De dorpen Onderdendam en de voormalige gemeente Adorp (Adorp, Sauwerd en Wetsinge) werden in 2023 de Cultuurdorpen van het Hogeland. Gedurende het hele jaar organiseren ze samen verschillende culturele activiteiten. De gemeente stimuleert hen om hierbij de verbinding te zoeken.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !