Militaire oefeningen duren tot en met 24 november

MARNEWAARD – Tot en met 24 november vinden nog 2 oefeningen plaats op het militaire oefenterrein de Marnewaard en in het gebied tussen de plaatsen Dokkum en Winsum. Bij deze militaire oefeningen worden waarnemers getraind in het aansturen van vliegtuigen en/of helikopters vanaf de grond.

Militairen worden getraind in het waarnemen en positioneren van uit te schakelen gronddoelen. De teams geven de posities van die doelen door aan de vliegtuigen en/of helikopters.

Het betreft hoofdzakelijk verplaatsingen, gemotoriseerde patrouilles en soms patrouilles te voet, over openbare wegen, in bovengenoemd gebied. Gedurende deze verplaatsingen en/of patrouilles vinden er vliegbewegingen plaats en is er oefenvijand op de grond aanwezig.

Wanneer wordt er gevlogen?

13-16 november van 14.00 tot 22.00 uur

17 november van 8.00 tot 13.30 uur

20 november van 10.00 tot 18.00 uur

21-23 november van 8.00 tot 18.00 uur

24 november van 8.00 tot 15.00 uur

De eenheden maken gebruik van plastic opblaasbare doelvoorstellingen van voertuigen en verplaatsen zich bewapend door het gebied. Er wordt geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie buiten het oefenterrein.

Tussen 8 en 12 januari is er een oefening op het militaire oefenterrein de Marnewaard. Voor deze oefening vliegen jachtvliegtuigen tussen Dokkum en Winsum. Bij deze militaire oefeningen worden waarnemers getraind in het aansturen van vliegtuigen vanaf de grond.

Defensie streeft ernaar met haar vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen. Ervaart u overlast? Meld dit met het klachtenformulier geluidsoverlast vliegtuig of helikopter. 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !