Stamppot groene kool met pittige speklapjes

Ingrediënten

                                                                                                                                                                             

  • 3 cm gemberwortel geraspt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 4 el ketjap manis
  • 4 speklapjes
  • 1,25 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • Zout en zwarte peper
  • 1 el plantaardige olie
  • 600 gr groene kool in reepjes
  • 4 lente-uitjes in ringetjes
  • 125 ml melk
  • 4 el zoute pinda’s gehakt
  • 4 el gefrituurde uitjes
  • 2 tl sambal

Bereiding:

Roer de sambal, gember, knoflook en ketjap manis tot een marinade. Wentel de speklapjes door de marinade, dek ze af en zet een nacht in de koelkast.

Breng de aardappels in een laag koud, gezouten water aan de kook. Kook ze in 15-20 minuten gaar. Verhit intussen de plantaardige olie in een koekenpan en roerbak de groene kool en lente-ui in circa 4 minuten beetgaar.

Haal de speklapjes uit de marinade, dep een beetje droog en zorg dat er geen grote stukken knoflook, gember of sambal op zitten, die kunnen verbranden.

Verhit een bakpan en bak hierin de speklapjes in 8-10 minuten crispy en gaar.

Giet de aardappels af, laat even uitdampen en doe terug in de pan. Giet de melk erbij en breng aan de kook. Draai het vuur uit en stamp er met een pureestamper een grove puree van. Schep de groen kool en driekwart van de lente-ui erdoor en breng de stamppot op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot met de speklapjes en bestrooi het geheel met de pinda’s, overige lente-ui en de gefrituurde uitjes.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.