Succesvolle boring voor glasvezel onder spoor Uithuizermeeden

UITHUIZETMEEDEN – Op woensdag 22 november voerde aannemer Van Gelder Telecom een succesvolle zogenaamde avegaarboring uit onder de spoorlijn ter hoogte van de Burgemeester Bronsstraat 21 in Uithuizermeeden. Deze boring is een belangrijke stap om het glasvezelnetwerk van DELTA Netwerk te verbinden. Hierdoor kunnen de glasvezelverdeelkasten in Hefswal, ’t Lage van de Weg, Oosteinde, Roodeschool, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert en Warffum voorzien worden van het glasvezelsignaal naar circa 4.500 huishoudens. De verbinding is uiteindelijk ook van belang voor de overige kernen in gemeente Het Hogeland.

Deze avegaarboring met een lengte van 12 meter en een maximale diepte van 2 meter is tot in detail voorbereid samen met ProRail en gemeente Het Hogeland.  Deze type boring leent zich goed voor de stevige kleigrond in het gebied. De boor bestaat uit een zware stang omwonden door een brede spiraal. Deze is in een bekisting eerst op diepte gebracht. De boor gaat dan horizontaal en kaarsrecht onder het spoor door. Daar aangekomen werd de glasvezelmantelbuis teruggetrokken. Door de buis worden vervolgens de glasvezelkabels geblazen.

Verwachte planning

Jan Mulder, projectmanager DELTA Netwerk, geeft aan: “We hebben een belangrijke mijlpaal genomen met deze boring. Het netwerk dient in een cirkel verbonden te zijn en deze schakel misten we nog. Het duurde even voordat de vergunningen en de voorbereidingen rond waren. De werkzaamheden om het glasvezelsignaal te activeren zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 zijn afgerond. Dan zouden de huishouden in de voornoemde dorpen gebruik kunnen maken van internet en televisie via het glasvezelnetwerk.”

Communicatie tijdens de aanleg
Samen met DELTA Netwerk communiceert aannemer Van Gelder Telecom voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de graafwerkzaamheden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in de woning. Inwoners ontvangen vooraf een brief met meer informatie. Met vragen over de uitvoering van de aanleg van glasvezel kunnen inwoners contact opnemen met Van Gelder Telecom. Zij helpen je graag op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur en zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 115 49 92 of via afspraaktelecom@vangelder.com

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !