Museum Borg Verhildersum start met herstel historisch groen

LEENS – Museum Borg Verhildersum is gestart met de aanpak van achterstallig onderhoud van de bomensingels en de oprijlaan op het landgoed. Het onderhoud maakt deel uit van het plan Herstel Historisch groen Verhildersum. Vanaf maandag 11 december worden de bomen aan de oprijlaan gesnoeid.

Directeur Monique Spaltman: “Dat is best spannend, want de bomen worden een stuk korter. De toppen gaan eraf. Dat is nodig om deze monumentale bomen nog enkele decennia te kunnen behouden. Hoe dan ook moeten we ingrijpen, want er zit gevaarlijk veel dood hout in de bomen. Hout dat bij storm naar beneden kan komen, zoals we onlangs op het landgoed zagen. In de afgelopen jaren zijn er zelfs complete bomen afgeknapt. De stronken van de afgeknapte bomen langs de oprijlaan gaan eruit en er komen nieuwe bomen op die plekken.” Het hele plan voor herstel van het historisch groen: waarom en hoe, is te lezen op de website.

Onderhoud haalbaar dankzij subsidies

Spaltman vertelt: “Dankzij bijdragen van Gemeente het Hogeland, het Dinamo Fonds, het Rijk, de Provincie en de Clevering Meijer Stichting is het onlangs gelukt de kosten van ongeveer €200.000,-  voor het groot onderhoud te dekken. Dit vergde enige jaren. Het landgoed dat bij de borg hoort is 33 hectare groot en bevat vele bomensingels. Die worden allemaal aangepakt: de zieke Essen en de met klimop verstikte bomen gaan eruit, opschot wordt verwijderd, wilgen worden gesnoeid. Gevaarlijk scheef staande bomen worden verwijderd. Daarna worden nieuwe bomen geplant. De lanen rondom de borggracht komen er daardoor weer uit te zien zoals ze ooit waren, met links en rechts van de paden beuken en eiken, netjes in een rij en met mooie zichtlijnen.

In het voorjaar wordt ook de kruidentuin hersteld. Alle oorspronkelijke kruiden komen terug, en de verdwenen vaste planten en door storm verdwenen bomen worden weer aangeplant. De buxushagen in de kruidentuin hebben het meermaals niet gered en worden vervangen door stalen randen, zodat de paden weer vaste vorm krijgen.”

Volgend plan: oprijlaan zonder autoverkeer

Intussen wordt er al gewerkt aan het volgende plan. Het verkeer over de oprijlaan zorgt ervoor dat de grond rondom de bomen te vast wordt gereden. Daardoor komt er niet genoeg zuurstof en voeding bij de boomwortels. Het zou beter zijn als auto’s langs een andere route de parkeerplaats kunnen bereiken.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !