Hachee met rodekool stamppot

Ingredieënten voor 4 personen:

 • 700 gr runderriblappen,  in grove stukken gesneden
 • 4 uien, grofgehakt
 • 400 ml warm water
 • 2 laurierblaadjes
 • 4 kruidnagels
 • 1 tl nootmuskaat
 • ½ tl pimentpoeder
 • balsamicoazijn
 • 1 el appelstroop
 • 2 sneetjes ontbijtkoek
 • zwarte peper
 • zout
 • 900 gr kruimige aardappelen, geschild
 • melk
 • 700 gr gekookte rode kool

50 gram roomboter + extra.

Bereiding:

Zet een braadpan op het vuur en smelt daarin de 50 gr boter. Bak het vlees rondom bruin aan en schep daarna uit de pan.

Voeg de uien toe en smoor deze 5 minuten met een snufje zout op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren.

Schep het vlees weer in de pan en voeg water, laurierblaadjes, kruidnagels, ½ tl nootmuskaat, pimentpoeder, een scheut balsamicoazijn en de appelstroop toe. Roer door, zet het vuur laag en laat zeker 2 uur pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees zacht is geworden.

Haal na 2 uur de deksel van de pan en controleer of het vlees zacht is. Eventueel kun je het nog wat langer laten pruttelen. Is het vlees goed dan verkruimel je de plakjes ontbijtkoek boven de pan en breng je alles op smaak met zwarte peper, zout en eventueel nog een scheutje balsamicoazijn. Roer door en laat nog 30 minuten, zonder deksel, op middelhoog vuur pruttelen. Door de ontbijtkoek zal de saus vanzelf binden.

Voor de stamppot kook je de aardappelen 20 minuten in een bodempje water. Giet af en schep ze terug in de pan. Schenk er een scheutje melk bij en een paar klontjes boter en stamp tot een puree. Roer de gekookte rode kool erdoor en breng op smaak met ½ tl nootmuskaat, zwarte peper en zout.

Serveer de rode kool stamppot met de hachee en strooi er eventueel nog wat fijngehakte peterselie over.

Eet smakelijk en tot volgende week.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.