Grote verduurzamingsslag voor zwembad de Beemden

BEDUM – Wethouder Stefan van Keijzerwaard bezocht het zwembad de Beemden om de nieuwe duurzaamheidsmaatregelen te bekijken. Het zwembad kreeg onlangs ‘heatpipes’. Dit zijn pijpen die zonne-energie opslaan. Deze energie wordt omgezet in warmte waarmee het douchewater wordt verwarmt. Ook is witte dakbedekking op het dak aangebracht, dat resulteert in een lager energieverbruik.

Bedrijfsleider Gert Huisman van het zwembad de Beemden is blij met de verduurzaamsslag, al krijgt hij wel eens teleurgestelde reacties van de zwemmers zelf: “Nadat we een paar maanden dicht zijn geweest vragen bezoekers: Waar is die nieuwe glijbaan? Waar zijn de nieuwe tegels? Helaas, die zijn er niet, zeg ik dan. Achter de schermen is wél een hoop gebeurd om het zwembad op een goede manier te verduurzamen en de nieuwe maatregelen zorgen voor een energiezuiniger zwembad. Dat onze inwoners hierdoor met plezier bij ons blijven zwemmen, dat vind ik het allerbelangrijkste.”

Wethouder Stefan van Keijzerwaard kreeg een uitgebreide rondleiding en werd bijgepraat door onder andere Chris de Haan van IKO dakbedekking en installateur Durk Nijboer. Verder waren enkele bestuursleden van Stichting de Beemden aanwezig, de bedrijfsleider van de Beemden Gert Huisman en projectleider/regievoerder vastgoed Jan Willem Dekker van de gemeente Het Hogeland.

Heatpipes

De duurzaamheidsmaatregelen vloeien voort uit de gestegen energiekosten. Ook heeft de Beemden de ambitie het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Zo draagt de Beemden bij aan een beter milieu. De nieuwe heatpipes zorgen voor de verwarming van het douchewater. De buizen die op het dak bevestigd zijn verwarmen indirect het water door zonnekracht. Dit gebeurd door middel van een systeem van buizen die vervolgens het bad- en douchewater verwarmen. Per geplaatst paneel wordt ongeveer 300 m3 gas per jaar bespaard. Daarnaast is het systeem onderhoudsarm en vraagt het weinig elektriciteit.

Witte dakbedekking

Naar aanleiding van lekkages is in 2022 is het dak van het zwembad opnieuw geïsoleerd en voorzien van duurzame dakbedekking. De dakbedekking is gemaakt van 10% gerecycled materiaal. De witte kleur van het dak weerkaatst het zonlicht waardoor het niet te warm wordt onder het dak. Een zwart dak warmt op tot wel 81 graden, terwijl een wit dak maximaal 46 graden wordt. Door deze koeling werkt bijvoorbeeld het luchtbehandelingssysteem beter. En hierdoor neemt het energieverbruik af. Met het nieuwe dak kan de Beemden weer zo’n 35 jaar vooruit.

Restwarmte Friesland Campina

De Beemden ontvangt al sinds 2008 restwarmte uit de Friesland Campina fabriek in Bedum. Hiermee wordt de lucht in het zwembad, het zwembadwater en de sporthal verwarmt. In 2024 gaat de gemeente onderzoek doen naar de verduurzaming van meer gemeentelijk vastgoed. Een onderzoeksbureau brengt hiervoor het gemeentelijk vastgoed in kaart. Uit dit onderzoek komt naar voren welke panden verduurzaamt kunnen worden en op welke manier. Het kan ook zijn dat hiervoor een advies voor sloop en nieuwbouw uitrolt. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het ontzorgingsprogramma verduurzamen maatschappelijk vastgoed. Het Rijk heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld aan de provincie Groningen. Met dit geld kan het onderzoeksbureau de gemeente het Hogeland van advies en ondersteuning op maat voorzien.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.