Gemeente gaat particulieren helpen met verduurzamen woning

HET HOGELAND – Het college van gemeente Het Hogeland wil vanaf volgend jaar haar inwoners actief helpen met het beter isoleren en ventileren van hun huis. Dat wil ze doen met praktische hulp die mensen echt op weg helpt.

Huiseigenaren krijgen een eigen adviseur. Die brengt met de huiseigenaar in kaart wat de beste maatregelen zijn voor die woning, maar biedt ook hulp bij het aanvragen van subsidies en het zoeken van de juiste aannemers. Daarnaast brengt een team gratis energiebesparende maatregelen aan in huis, zoals tochtstrips, brievenbusborstels en radiatorfolie. Die hulp is ook beschikbaar voor huurders. De aanpak wordt al enige tijd uitgevoerd in andere delen van de provincie en is er erg succesvol gebleken. Wethouder Duurzaamheid Arjen Nolles: “We vinden het belangrijk dat we mensen echt de helpende hand toesteken bij energiebesparing. Dat begint bij goed advies over wat in jouw huis de beste maatregelen zijn. Daarnaast is er nu ook geld beschikbaar voor onze inwoners om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten. Ook voor doe[1]het-zelvers: we maken een speciaal plan voor die groep. We hebben veel inwoners die het liefst zelf aan de slag gaan. Ik ben blij dat we hen daarin nu kunnen ondersteunen.”

De adviseur die gekoppeld wordt aan de woningeigenaar, blijft betrokken. “Het is vaak een hele weg om je woning te verduurzamen. Mensen kunnen tijdens dat hele traject steeds terecht bij hun adviseur,” aldus Arjen Nolles. De gemeente start volgend jaar met 750 bespaaradviezen bij particuliere woningen met energielabel D of lager, plus een WOZ-waarde lager dan € 429.300. Daarmee zet Het Hogeland een stevig tempo in op weg naar 2035. De gemeente wil komend voorjaar komen met een bredere aanpak op het gebied van energie en klimaat, zodat in 2035 iedereen geholpen is met aardgasvrij wonen, aldus Nolles.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !