Jonge zeehonden in de problemen door storm Pia

Noord-Groningen – Ten noorden van de Lauwerpolder zijn twee jonge zeehonden door de sterke westenwind in de problemen geraakt. Een jonge gewone zeehond lag even ten westen van Ruidhorn aan de verkeerde kant van de dijk. Waarschijnlijk is het dier door het hoge water hoog op de zeedijk terechtgekomen en is er overheen gekropen om beschutting te zoeken. Een medewerkster van zeehondencentrum Pieterburen heeft het dier over de dijk getild en bij de kwelder vrijgelaten. De zeehond ging gelijk richting de Waddenzee.

Even verderop lag een jonge grijze zeehond. Dat is best bijzonder want die zie je niet zo vaak langs de Groninger kust. Ook deze lag aan de verkeerde kant van de zeedijk. Pups van de grijze zeehond worden volkomen wit geboren. Dit jong was aan het verharen, de donkere vacht was hier en daar al te zien. Dan is de pup ‘afgespeend’, dat wil zeggen dat ze niet meer bij hun moeder drinken maar voor zichzelf moeten zorgen. Het liefst worden de pups dan met rust gelaten. Helaas ademde deze jonge zeehond moeizaam en had bovendien een wond op de kop. Daarom is dit dier meegenomen (zie foto) naar het zeehondencentrum in Pieterburen. Het jong heeft de naam ‘Igel’ gekregen. Dat is Duits voor ‘egel’. Omdat er buitenlandse vrijwilligers bij het zeehondencentrum werken krijgen sommige zeehonden een buitenlandse naam.

Hopelijk gaan beide jonge zeehonden het redden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.