Artemissers snel in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Met persoonlijke records voor Paulien Kuik uit Winsum op de halve marathon en voor Fanny Kaper eveneens uit Winsum op de 10 kilometer en het volbrengen van haar 125e marathon onder de vlag van Artemis door Janneke Cazemier uit Warffum kwam Artemis zaterdag tijdens de Midwintermarathon in Leeuwarden uitstekend voor de dag.

Voor de tweede editie van de Midwintermarathon, georganiseerd door Valk Event Productions en de sv Friesland, bijgestaan door een honderdtal vrijwilligers, hadden zich op de zeven verschillende afstanden 1250 deelnemers ingeschreven. Hiervan verschenen er uiteindelijk 1120 aan de start. De lopers werden met pendelbussen vanaf het WTC in Leeuwarden naar de diverse startplaatsen gebracht. Jammer dat een stel onverlaten een aantal aanwijsborden verwijderde waardoor met name op de marathon, de winnaar liep vier kilometer te veel,  maar ook op de halve marathon diverse lopers teveel kilometers maakten.

De deelnemers hadden de wind veelal in de rug of op zij. Daarnaast regende het af en toe.

Artemis was in Leeuwarden met vier leden vertegenwoordigd. Op de 10 kilometer bij de Vrouwen 35 met de start in Dronrijp noteerde Fanny Kaper een tijd van 51.36 minuten. Zij werd met deze tijd niet alleen zesde in een veld van 25 deelneemsters maar noteerde bovendien een persoonlijk record op deze afstand. Zij verbeterde haar beste tijd met 12 seconden.

Op de halve marathon met de start in Schalsum klokten Paulien Kuik en Eric Verschoor uit Winsum gezamenlijk een tijd van 2.02.02 uur. Eric Verschoor werd hiermee 35e bij de mannen 40. Naast een 12e plaats voor Paulien Kuik  bij de vrouwen 35 liep ze ook een “dik” persoonlijk record op deze afstand. Zij verbeterde haar beste tijd gelopen in 2018 in Zwolle met maar liefst 10.44 minuten.

“Yes! Een mooie PR in de pocket. Heerlijk gelopen met Eric. De kilometers vlogen voorbij tot km 16. Daar kwamen de wind en de regen om de hoek. We zakten terug in tempo. Gelukkig herpakten we ons goed na de 18 km en renden trots de finish over waar Inge(Verschoor) ons stond op te wachten en waar we een prachtige medaille omgehangen kregen. Een goed georganiseerde loop, met pendelbus weggebracht en na afloop een warme bouillon en een broodje knakworst. Genoten, al mocht het weer wel wat beter”, aldus de Winsumse.

Op Janneke Cazemier staat geen maat. Ze liep gisteren vanuit de haven in Harlingen al weer haar 125e marathon onder de vlag van Artemis. Ze eindigde na het bedwingen van de nodige hindernissen met een keurige 4.43.46 uur als vijfde bij de vrouwen 60.

Sportevenementen Oude- en Nieuwehorne en de sv Udiros outdoor organiseerden eveneens afgelopen zaterdag al weer de 10e editie van de Sint Thomas Trailrun vanuit de sporthal in Nieuwehorne. Nieuwehorne is een dorp in de gemeente Heerenveen en ligt oostelijk van de plaats Heerenveen.

De kortste dag van het jaar is gewijd aan de heilige Sint Thomas waar de trailrun naar is vernoemd. In de Zuid-Oosthoek van Friesland worden in de periode 21 t/m 31 december de klokken geluiden om de boze geesten te verdrijven. De gedachte daarachter is dat daarna het nieuwe jaar goed en ‘schoon’ begonnen kan worden. Vroeger hielden de jongeren de klok zelfs dag en nacht gaande. Dit diende in een bepaald ritme, de vierkante slag genaamd, te gebeuren.

Deze jubileumeditie kende zes afstanden en trok totaal 600 deelnemers. De routes volgden de prachtige natuur van onder andere de Kiekenberg en de Ketliker Skar. Door de aanhoudende regen in de voorafgaande dagen waren de routes zwaar begaanbaar. Ook tijdens de run zelf kregen de deelnemers te maken met regen en een stevige wind.

Arjen Kwint uit Loppersum startte samen met zijn zoon Thomas op de 22 kilometer. Zij legden deze afstand gezamenlijk af in 2.33.02 uur en eindigden als 100e en 101e overall.

Foto: Eric Verschoor en Paulien Kuik

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !