Op kop spijen

‘Ik kin die nog wel op kop spijen!’ zei zijn tante vaak, als mijn vriend de opmerking kreeg dat hij zo lang werd. Charmant is het (weer eens) allerminst, duidelijk wel degelijk: iemand die je nog op het hoofd kunt spuwen is niet zo groot. Pragmatische lui, die Groningers. De uitspraak van de tante bleek beperkt houdbaar, want mijn vriend werd 1.92m en dat haalde zij bij lange na niet.

Vaste traditie in onze vriendengroep – en vele andere vriendengroepen – werd het feest op kerstavond in de gewezen discotheek 538 in Uithuizen. Na zo’n feestavond wachtten vriend, zijn broer en ik gedrieën buiten op een taxi. De rest van de groep bevond zich binnen. Een deel laveloos, een deel kauwend op de diepere zin van het bestaan – maar ieder vervuld van de kerstvrede.

‘Hé, waarom spuug je op de jas van mijn broer!’ hoorde ik ineens mijn zwager zeggen, meer verbaasd dan verwijtend, tegen een onooglijk type dat eveneens op een taxi wachtte. Het bleek een trucje; een startsignaal voor trammelant. De jasspuwer en zijn maten hadden zin in knokken, was geloof ik het idee. Deze zelfverklaarde knokploeg uit Usquert had echter nogal diep in de glaasjes gekeken. Motorisch stelde het allemaal bitter weinig voor. Het zag eruit als een conceptuele midwinterdans voor absolute dummy’s zonder enig ritmegevoel. Zodra het over de diepere zin van het bestaan mijmerende deel van onze vriendengroep op het tumult afkwam (de lavelozen bleven gewoon laveloos…), schrok de zogenaamde knokploeg van de overmacht en blies rap de aftocht. Een sneuneus die even daarvoor nog iets lelijks tegen me riep omdat ik bij het ‘verkeerde’ groepje stond, tapte uit een heel ander vaatje en maakte wat slijmerige opmerkingen over mijn glitternagels. Als je niet vecht kun je ook zulke nagels kweken, probeerde ik nog, maar hij sputterde nogal bij het praten en het leek me hoog tijd om de lavelozen te verzamelen en hen een taxi in te schuiven.

Sindsdien moest ik altijd denken aan glitternagels, als ik de oncharmante Groningse uitdrukking over de kopspijerij hoorde.

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !