Zummerbühne maakt titel derde muziektheatervoorstelling bekend

De titel van de nieuwe voorstelling is De Grote Vloed. Dat maakte Zummerbühne vandaag bekend bij speellocatie Oosterwijtwerd. Een dorpje vlakbij Appingedam en Loppersum. De voorstelling gaat over de kracht van water, liefde, en opstand. Met livemuziek door een groots orkest en koor. De Grote Vloed speelt van 14 augustus tot en met 8 september 2024 en is de derde productie van Zummerbühne, na de succesvolle muziektheatervoorstellingen Hollands Hoop in 2022 en Ripperda in 2023.

De cast bestaat dit jaar onder andere uit Debby Korper, Margje Wittermans, Gustav Borreman, Rabbi Jallo, Tjebbo Gerritsma en Emma Josten. De tekst wordt geschreven door Tjeerd Bischoff, de muziek wordt gecomponeerd door Reinout Douma en de regie is in handen van Liesbeth Coltof. Liesbeth Coltof geldt voor velen als het gezicht van het hedendaagse theater voor kinderen en jongeren in Nederland. “Liesbeth Coltof heeft enorm veel ervaring met het maken van locatietheater en werken met amateurs. De laatste jaren regisseerde ze een aantal grote locatievoorstellingen in Twente: Hanna van Hendrik en De Vergeten Twentse Lente. We zijn dan ook enorm blij om samen met haar aan deze nieuwe voorstelling te werken”, vertelt artistiek leider Reinout Douma.

Over muziektheatervoorstelling De Grote Vloed

De voorstelling begint in het jaar 1509. Waar nu de Dollard ligt, bevinden zich twintig dorpen. De inwoners van de dorpen ervaren continu dreiging van de zee en lopen gevaar. Tidde wordt vanuit de stad naar het Ommeland gestuurd om de problemen op te lossen en de dijken te verstevigen. Maar in plaats van de dijken te verstevigen, neemt hij land in beslag van arme boeren en voegt dit bij zijn eigen land. Aisa, een zeventienjarig meisje dat is weggestopt in een klooster, lijdt aan het onrecht dat zij ziet. Onrecht dat door haar eigen vader (Tidde) wordt aangericht. Aisa wordt geplaagd door visioenen over een verwoestende vloedgolf. Ze wil die visioenen in de openbaarheid brengen en de mensen bewegen om in opstand te komen. Maar dat betekent de strijd aangaan met haar eigen vader.

De verdronken dorpen

De voorstelling is gebaseerd op de historie rondom de verdronken dorpen. Groningers hebben millennia lang geleefd met de grillen van de zee. Vroeger waren er nog geen dijken en waterkeringen. Het water kwam daarom veel verder landinwaarts. Grofweg het gehele gebied ten noorden van de stad Groningen had ermee te maken, en dat zien we tot op de dag van vandaag terug in het landschap. Aan de wierden, bijvoorbeeld. In de late middeleeuwen zorgden stormvloeden ervoor dat de zee steeds verder landinwaarts werd gestuwd. In het noordoosten van de provincie verdween een gebied met tientallen dorpen in de golven van de Dollard.

Kaartverkoop in volle gang
Op dit moment zijn er al ruim 3000 kaarten verkocht. Zakelijk leider Emil Klok: “Zonder dat we ook maar iets van de voorstelling bekend hebben gemaakt hebben we al zoveel kaarten verkocht. Dat geeft veel vertrouwen en laat zien hoe betrokken ons publiek is”. Kaarten voorde voorstelling zijn alleen verkrijgbaar via zummerbuhne.nl. Ook is het weer mogelijk om voorafgaand aan de voorstelling te genieten van een meergangendiner uit de regio. Kaarten voor het diner zijn alleen beschikbaar als combiticket. De Grote Vloed speelt 20x en per avond is er ruimte voor 1200 bezoekers.

Meedoen

Ook dit jaar is er weer ruimte voor koorzangers, amateurmuzikanten, amateurspelers en ook voor vrijwilligers die achter de schermen een rol willen spelen. Het is al mogelijk je aan te melden voor de kooraudities in februari en maart via zummerbuhne.nl/doe-mee. Meer informatie over de spelauditie en hoe je als amateurmuzikant of vrijwilliger mee kunt doen volgt.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.