Eerste glasaal in Groningen weer gevangen

Langs de Nederlandse kust wordt momenteel op meer dan veertig locaties actief gevist naar glasaaltjes, een taak die grotendeels wordt uitgevoerd door vrijwilligers onder leiding van RAVON, de Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland. In Groningen vinden deze activiteiten plaats bij gemaal Spijkersterpompen en bij Noordpolderzijl.

De glasaaltjes, de jonge transparante stadia van de paling, worden geboren in de Sargassozee. Na een reis van maar liefst zesduizend kilometer komen ze in het voorjaar aan in de Noordzee, waar ze zoetwaterwegen opzoeken om verder te groeien. Van februari tot juni wordt twee keer per week na zonsondergang bij de genoemde vispassages met kruisnetten gevist. Hierbij worden niet alleen glasaaltjes, maar ook driedoornige stekelbaarsjes gevangen, geteld en vervolgens weer vrijgelaten. Deze gegevens over de aantallen glasaaltjes zijn van cruciaal belang voor het monitoren van de aalpopulatie.

Op donderdag 29 februari werd het eerste glasaaltje van dit jaar in Groningen gevangen bij Noordpolderzijl. Echter, tot nu toe zijn voornamelijk garnaaltjes en stekelbaarsjes aangetroffen tijdens deze vangsten.

De Europese aal wordt echter geconfronteerd met aanzienlijke bedreigingen. Deze bedreigingen omvatten onder meer overbevissing en consumptie, habitatverlies, vervuiling, parasieten, en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales. Daarnaast worden ze ook geconfronteerd met obstakels op hun migratieroutes, zoals stuwdammen en sluizen. Bovendien is er een aanzienlijke illegale handel in glasaal, met name gericht op de Chinese markt, maar ook in andere Europese landen zoals Spanje en Portugal wordt glasaal nog steeds geconsumeerd.

Het monitoren en beschermen van de glasaalpopulatie is van essentieel belang om het voortbestaan van deze bedreigde diersoort te waarborgen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !