Nieuwe tentoonstelling bij Menkemaborg werpt licht op klassenverschillen

Op vrijdag 1 maart opende Museum Menkemaborg het nieuwe seizoen met de intrigerende tentoonstelling “Heer en knecht: De Alberda’s en hun personeel”. Deze tentoonstelling bouwt voort op het succes van de vorige expositie over de Grand Tour en werpt nu een diepgaander licht op de dynamiek tussen de adel en hun personeel.

Niet alleen wordt de rol van de koetsier die de adel door heel Europa bracht belicht, maar ook die van de juffer die voor de jonge kinderen zorgde, de tuinman en de jachtopziener. Deze expositie brengt alle personeelsleden in beeld die ervoor zorgden dat de adellijke familie Alberda een leven van luxe kon leiden op de Menkemaborg.

In elke kamer van de borg worden verschillende personeelsfuncties uitgebeeld, compleet met bijbehorende attributen zoals koetsiershoeden, jachtgeweren en schellekoorden. Tijdens hun hoogtijdagen had de familie Alberda naar schatting tussen de tien en vijftien personeelsleden in dienst. Deze personeelsleden kwamen vaak samen in de keuken in de kelder van de borg, bekend als ‘downstairs’, waar het een levendige bedoening moet zijn geweest.

Directeur Afiena van IJken benadrukt het belang van deze tentoonstelling: “De spaarzame voorwerpen die aan de werknemers van de Alberda’s herinneren, zijn veelal uit de presentatie verdwenen. Het is echter van maatschappelijk belang dat de borg een meerstemmig verhaal gaat vertellen en niet alleen dat van de adel. De ondersteunende staf, regelmatig ook bewoners van de borg, staat met deze tentoonstelling in de welverdiende schijnwerper.”

De Menkemaborg is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur (maart t/m september). Van oktober t/m december is de borg geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op www.menkemaborg.nl.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !