Quilten: een kunst, een kunde

Jan Dietz (82) uit Kloosterburen maakt al sinds jaar en dag prachtige quilts: kunstwerken van textiel en soms ook wel leer. Hij exposeert deze bij Podium Nicolaaskerk in de weekends van 9/10 en 16/17 maart a.s. van 14.00 tot 17.00 uur (op 17 maart in de pauze van de voorstelling). Opening: zaterdag 9 maart om 14.30 uur door Jan Sanner. Muzikale omlijsting: Jan Binnendijk, piano. Iedereen is welkom. Vrij entree.

Kunstwerken met textiel

In de wereld van patchwork en quilten komen ambacht en creativiteit samen om prachtige kunstwerken te creëren met textiel. Het quilten past Dietz toe op bijvoorbeeld spreien, wand- en tafelkleden; maar ook op kleding, zoals jasjes en giletjes. Ook ontwerpt en maakt hij tasjes, boekomslagen en kussenslopen. Kortom, je kunt het zo gek niet bedenken!

Textielkunsten

Patchwork en quilten zijn twee nauw verwante textielkunsten die teruggaan tot de vroege geschiedenis van de mensheid. Patchwork verwijst naar het creëren van ontwerpen door het combineren van stukjes stof in verschillende vormen en maten. Deze stukjes stof worden met elkaar verbonden door naaien, waardoor intrigerende patronen ontstaan.

Proces

Quilten is het proces waarbij de patchworkstukken aan elkaar worden genaaid om een geheel te vormen. Vervolgens wordt de quilt opgevuld met een laag vulling, zoals katoen, wol of polyester, en wordt het geheel samengebonden met knopen of doorstikt met decoratieve steken. Dit zorgt niet alleen voor extra warmte en comfort, maar voegt ook structuur en textuur toe aan het quiltontwerp.

Foto: Jan Dietz in een zelfgemaakt jasje, bezig met een trui. Aan de wand een van zijn quilts. Maker foto: Mark Kohn

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !