Lisa Witte nieuwe conservator Museum Borg Verhildersum

Cultuur- en kunsthistorica Lisa Witte (1997) is deze maand gestart als conservator bij Museum Borg Verhildersum te Leens. Ze neemt hiermee voor de periode van een jaar, een nieuwe rol voor het museum aan. Verhildersum vertelt bezoekers over de geschiedenis van de Groningse adel, boer en arbeider in de 19e eeuw. Witte zal zich bezighouden met het beheer van, en de toekomstvisie voor de collectie in de borg. De tijdelijke functie van conservator wordt mogelijk gemaakt door de regeling ‘Erfgoed Starters’ via het Mondriaanfonds van het Ministerie van OCW. In haar werkzaamheden zal Witte begeleid worden door dr. Egge Knol, die vorig jaar na bijna dertig jaar dienst afscheid nam van het Groninger Museum als conservator Groninger cultuurgeschiedenis.

Talentontwikkeling

Witte studeerde Cultureel Erfgoed in Amsterdam, met een specialiteit op het gebied van inclusiviteit en participatie. Ze vervolgde haar opleiding met een master Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte eerder als stagiair voor het Nationaal Glasmuseum te Leerdam en Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam. Dankzij de regeling ‘Erfgoed Starters’ krijgt Witte als starter in de erfgoed- en beeldende kunstsector bij Museum Borg Verhildersum de kans om zich verder te ontwikkelen. Witte: “Ik zie dit als een geweldige kans, Museum Borg Verhildersum is een prachtig museum. Ik kijk er naar uit om de kennis over de collectie uit te breiden en met het team te bouwen aan het verhaal van de borg.”

Beheer en visie borgcollectie Verhildersum

Monique Spaltman is als directeur van Museum Borg Verhildersum blij met deze aanstelling. Ze verwacht dat het museum een flinke slag kan maken in de verbetering van het beheer van de borgcollectie. Ook kan volgens Spaltman de visie op de collectie beter worden uitgewerkt dankzij dit traject: “Het aan- en afstootbeleid krijgt een betere basis en er kan gerichter onderzoek worden gedaan naar bijzondere onderdelen uit de collectie. Witte gaat onderzoek doen naar museale stukken die in het depot staan op de zolder van de borg. Dat de aanstelling van de conservator ook bijdraagt aan talentontwikkeling is voor mij van grote waarde.”

Foto: Lissa Witte

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !