Zo verbeter je de netwerkpresentaties van je kantoor

Voor veel bedrijven kunnen de verborgen kosten van een traag netwerk de dood betekenen door duizend papierbesparingen. Het verzenden van bestanden duurt langer, het laden van cloudapplicaties duurt langer, oproepen worden afgebroken en iedereen verliest productiviteit bij het wachten tot taken zijn voltooid. Je kunt dit verbeteren door glasvezel voor bedrijven te nemen, maar zelfs dan hebben sommige werknemers nog problemen met het netwerk. Los dit vervelende probleem op door naast zakelijk glasvezel af te sluiten ook de volgende tips toe te passen.

1. Gebruik VLAN’s

VLAN’s (Virtual Local Area Networks) zijn een uitstekende manier om je netwerkbronnen zo te verdelen dat het meest kritieke verkeer de hoogste prioriteit krijgt. In wezen biedt een VLAN de voordelen van een volledig gescheiden netwerk, zonder dat je het hele kantoor opnieuw hoeft te bekabelen. Je kunt VLAN’s groeperen op basis van computergebruik en -functie, zelfs als ze zich in aparte delen van het kantoor bevinden. Ze kunnen ook de beveiliging verbeteren door je systemen van elkaar te segmenteren. Op die manier kan het VLAN, zelfs als een deel van je netwerk in gevaar komt, als een barrière fungeren en andere delen van het netwerk veilig houden.

2. Bied gasten een ander netwerk

Netwerkvertragingen zijn soms het gevolg van gastgedrag. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een enkele gast die een YouTube-video streamt in je lobby de oorzaak van je problemen is, kun je problemen krijgen als je regelmatig een groot aantal gasten ontvangt die internettoegang nodig hebben. In plaats van het risico te lopen dat ze onbedoeld je activiteiten vertragen, bied je ze een login aan op een gastnetwerk.

3. Update soft- en firmware

De vooruitgang in de technologie en de software die erop draait, houden niet altijd gelijke tred met elkaar. Het kan zijn dat er nieuwe programma’s op oude machines draaien, of dat oude programma’s op nieuwe draaien. Hoe dan ook, het is onwaarschijnlijk dat ze goed zullen samenwerken. Als je gebonden bent aan een oud softwaresysteem, simpelweg omdat het altijd zo is gedaan, wordt het misschien de hoogste tijd om het opzij te zetten ten gunste van iets dat beter compatibel is met de huidige technologie. Anders zou je voorliefde voor de software van weleer je bedrijf in het stenen tijdperk kunnen laten stranden.

4. Controleer op virussen en systeemdefecten

Over virussen gesproken: malware staat erom bekend netwerken te vertragen en workflows te belemmeren. Als je vermoedt dat je netwerkvertraging het gevolg is van kwaadwillige netwerkactiviteit, moet je onmiddellijk een IT-specialist voor noodgevallen de situatie laten controleren. Vertragingen kunnen ook het gevolg zijn van het oud en defect raken van verschillende netwerkcomponenten. Het is vaak relatief pijnloos om deze kapotte componenten te vervangen, in plaats van het hele netwerk te upgraden.

5. Upgrade je netwerk

Last but not least kan het zijn dat je je netwerk moet upgraden. Hoewel je zeker de nodige zorgvuldigheid moet betrachten bij het zoeken naar andere oplossingen, is de waarheid dat netwerken verslijten en soms moeten worden vervangen. Gelukkig is glasvezelinternet, zoals we al eerder zeiden, nog nooit zo betaalbaar geweest. Als je nog steeds gebruikmaakt van het oude bekabelde internet, kan een nieuwe bekabelde verbinding de grootste vertragingen wegwerken.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !