Winsum stond op z’n kop tijdens de vocale en muzikale dag

Met een schitterend openingssignaal van de trompetsectie van orkest Twister uit Winsum, aangevuld met carillonklanken, werd het startschot gegeven voor de Vocale en Muzikale dag! Dat gebeurde afgelopen zaterdagochtend om precies 10 uur vanaf het balkon van Herberg de Gouden Karper in Winsum.

De dag werd geopend door opleidingsorkest Twister uit Winsum op een goed gevuld dorpsplein. Woorden van welkom werden gesproken door de organisator en voorzitter van de Koninklijke Christelijke Zangersbond regio Noord (KCZB) de heer Albert Ploeger uit Leens en Henk de Vries, de voorzitter van de Stichting Promotie Winsum.

Het was de tiende keer dit festijn werd georganiseerd. Het begon met alleen koorzang onder de noemer Korendag maar tegenwoordig is er ook ruimte voor heel veel instrumentale klanken: van draaiorgel, blaaskapellen tot singer-songwriters.

De ongeveer 65 groepen, verenigingen en individuele zangers en zangeressen waren samen goed voor bijna 1.700 deelnemers. Het gezellige Winsum met een viertal kerken, met name de fraaie Torenkerk en Obergumerkerk, waren de locaties waar de deelnemers hun prestaties konden laten horen. Maar ook bij zalencentrum De Hoogte en Cultureel Centrum De Blauwe Schuit was het uitstekend toeven om te luisteren naar de vele vocale en instrumentale klanken.

Drumfanfare Avanti uit Groningen musiceerde door de straten van Winsum en Joris Ten Haven deed dat op zijn beurt met zijn draaiorgel. De Boogboazers uit Winsum dweepten de muzikale sfeer op straat nog eens extra op.

Daarnaast waren er ook nog twee podiumwagens ingezet voor optredens van blaaskapellen, pop- en shantykoren. Kortom een vol programma met een breed aanbod, van religieus tot werelds. Voor een ieders wat wils.

Voor de toehoorders was het interessant om de diversiteit en ook de generatieverschillen te ontdekken. De jongeren zingen veelal uit het hoofd terwijl veel ouderen graag de map in de handen hebben als houvast.

En waar voorheen het kerkorgel overheerste als begeleidingsinstrument verschuift dat naar meer piano en is ook een geluids- of orkestband de gewoonste zaak van de wereld. Muziek is (in) beweging.

De slotmanifestatie was om 17u00 in kerkelijk centrum De Poort met muziekvereniging De Bazuin uit Winsum onder leiding van dirigent Henk Smit. Burgemeester Henk Jan Bolding sprak vol lof over dit festijn en haar de organisatie en constateerde dat muziek en zang de wereld verbindt. Met het slotakkoord van de zangers van de plaatselijke muziekvereniging is het wachten op de volgende editie over twee jaar in april 2026.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !