Noorderzijlvest investeert 5,5 miljoen in behoud van watererfgoed

Het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest heeft ingestemd met het programma ‘Watererfgoed’. Daarin staat de aanpak van een aantal cultuurhistorische objecten. Het waterschap heeft hier 5,5 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Het waterbeheer speelde in de geschiedenis een belangrijke rol bij het bieden van veiligheid en bij het ontstaan van het landschap. Het watererfgoed draagt bij aan het verhaal van het waterschap. Daarom maakt het waterschap werk van de toegankelijkheid van de cultuurhistorische objecten. De prioriteiten liggen de komende jaren vooral bij monumenten die nog een functie hebben. Dat zijn veelal rijksmonumenten.

Dit geldt onder andere voor het gemaal De Waterwolf. Vorig jaar is al separaat besloten om het onderhoud aan het dak van de Waterwolf op te pakken. Nu is aanvullend besloten om het dak van het waarhuis op Schaphalsterzijl aan te pakken en de sanitaire voorzieningen in het waarhuis op Schouwerzijl op orde te brengen. Daarnaast hebben een aantal oude sluizen bij Veenhuizen aandacht nodig. In 2026 en 2027 volgt de resterende aanpak van de waarhuizen Schaphalsterzijl en Aduarderzijl. Dan komt ook de sluis bij Noordpolderzijl aan de beurt. Voor dit werk heeft het algemeen bestuur € 5,5 miljoen beschikbaar gesteld tot 2030.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !