Programma 4 mei herdenking uithuizen

Met verhalen, muziek en gedichten worden op 4 mei in Uithuizen slachtoffers van de 2e wereldoorlog herdacht in Uithuizen.

Het 4 mei Comité in Uithuizen heeft historicus Teun Juk uit Hattem gevraagd om de herdenkingsplechtigheid te leiden in de Jacobikerk. De plechtigheid begint om 19u00. Dhr. Juk gaat in op de tragische lotgevallen van Joodse en andere families in Uithuizen tijdens de 2e Wereldoorlog. Wethouder Stefan van Keijzerswaard belicht de verbinding tussen het heden en het verleden en wat we met elkaar van het verleden kunnen leren.

Kunny Luchtenberg uit Uithuizen draagt twee gedichten voor. Marandy Spijk en Annabel Muller van het Hogeland College dragen ook ieder een gedicht voor, terwijl hun medeleerlingen Amber Schaaphok en Emma Wieringa aansluitend een lied zingen. Organist Jan Smid speelt een tweetal klassieke orgelstukken van Johann Sebastian Bach op het Arp Schnitgerorgel. Iedereen is van harte welkom.

Om 19.50 uur leggen wethouder Van Keijzerswaard  en Teun Juk samen met Twan Mulder van basisschool de Brunwerd en Emma Wierina van het Hogeland College twee kransen bij het oorlogsmonument op het  Kerkplein. Leerlingen van de basisscholen leggen samen met raadslid Harma Dost bloemen. Vlak voor 8 uur klinkt dan het taptoesignaal en volgt vanaf 20.00 uur de twee minuten stilte. Aansluitend wordt daarna het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van muziekvereniging B&O.

De Jacobikerk is vanaf 18.30 uur geopend. Na afloop van de plechtigheid kan men in het koor van de Jacobikerk nog even napraten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Teun Juk zal ook samen met Anton Mulder en Kunny Luchtenberg een middagprogramma verzorgen. Kunny en Anton vertellen vanaf 13 uur aan de Kaakstraat 12 over de geschiedenis van de familie Dinkla. Teun Juk vertelt over de geschiedenis van de familie Bamberg, woonachtig aan de Havenweg. Dat vindt vanaf 14 uur plaats in de Jacobikerk. Om 15 uur en 16 uur worden de sessies nog een keer herhaald.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !