Druk bezochte dodenherdenking in Baflo

Onder redelijk goede weersomstandigheden vond zaterdagavond in Baflo de traditionele Dodenherdenking plaats. Om 19.50 uur vertrok de stoet met genodigden, voorafgegaan door de christelijke muziekvereniging ‘Excelsior’, vanaf dorpshuis Agricola naar het herdenkingsmonument aan de zuidzijde van de Laurentiuskerk.

Daar legden raadslid Gerard ten Brink van de gemeente Het Hogeland, Nico Werkman (voorzitter Algemene Oranjevereniging Baflo), Kor Kruizenga (bestuurslid stichting Historische Kring Baflo) en Ulfert Molenhuis uit Groningen (namens de schuilplaatsverleners) om twee minuten voor acht uur kransen. Naar schatting waren er bij de plechtigheid 250 personen aanwezig, waaronder ook veel jongeren en kinderen.

Na twee minuten stilte om klokslag acht uur speelde ‘Excelsior’ twee coupletten van het Wilhelmus, waarbij de meeste aanwezigen meezongen. Aansluitend hield Ten Brink namens de gemeente Het Hogeland een herdenkingstoespraak. Verder lazen enkele leerlingen van SWS Noorderlicht gedichten voor en legden kinderen uit de groepen 7 en 8 van de plaatselijke basisschool bloemen bij het monument. Ook hield Ulfert Molenhuis een korte toespraak over het oorlogsverleden in Baflo.

De herdenkingsplechtigheid, die ruim een half uur duurde, werd muzikaal omlijst door leden van het Vocaal Ensemble Het Hoogeland uit Kantens. Aan het slot van de ingetogen bijeenkomst legden bestuursleden van de Algemene Oranjevereniging Baflo en de genodigden bloemen bij het monument. Nadien bestond voor een ieder de mogelijkheid zelf meegebrachte bloemen aan de voet van het monument neer te leggen.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !