Noordelijke provincies gaan voor duurzame ontwikkelingsdoelen

GRONINGEN/FRIESLAND/DRENTHE – De drie noordelijke provincies slaan de handen ineen om samen zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de SDG’s (Sustainable Development Goals). Dat doen ze met de SDG Action Days Noord-Nederland met onder meer een speciale dag voor mkb’ers op vrijdag 24 september in Het Kasteel in Groningen; tevens het eerste SDG House in de provincie.

SDG’s zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die voor – bijvoorbeeld – ondernemers kunnen dienen als maatstaf voor duurzaamheid. De doelen gaan van het verminderen van ongelijkheid tot duurzame steden en gemeenschappen en van kwaliteitsonderwijs tot waardig werk en economische groei. Grote doelen die voor ondernemers eenvoudig klein en daarmee haalbaar te maken zijn. “Ook als kleine mkb’er kun je veel doen”, benadrukt Alekos Ikonomou van Brain Fuel, één van de organiserende partijen in Noord-Nederland. “Iedereen wil richting duurzaamheid, maar vaak weten we niet hoe. De SDG’s geven je handvatten.”

Kleine stappen, grote impact

“Het gaat erom dat je kleine stapjes zet met grote impact”, legt Bart Joling van marketingbureau Ten Stripes uit. “Als ondernemer kun je niet in je eentje de hongersnood oplossen, maar wel iedere week bijvoorbeeld een brood kopen voor iemand die het financieel moeilijk heeft.” Ikonomou vult aan: “En je hoeft niet ineens je hele wagenpark te verduurzamen. Die energieslurpende koelkast vervangen is ook een stap.”

Speciale dag voor ondernemers

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 september worden tijdens de SDG Action Days overal in Nederland activiteiten georganiseerd ter promotie van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Zo ook in de Noordelijke provincies. De Action Days daar worden op vrijdag afgetrapt met een speciale dag voor mkb-ondernemers in Het Kasteel in Groningen. Het evenement moet ondernemers inspireren en handvatten en tools aanreiken om aan de slag te gaan met de doelen.

‘Volgende dag al aan de slag’

Tijdens de MKB SDG Action Day vertellen meerdere sprekers – waaronder Michel Scholte, minister van de nieuwe economie – over hun ervaringen met de SDG’s. Ook worden er interactieve en praktische workshops gegeven. “Na afloop weten ondernemers precies hoe ze nog de volgende dag aan de slag kunnen met de SDG’s binnen hun bedrijf”, vertelt regiocoördinator Anita van der Noord. “Natuurlijk hoef je niet met alle doelen aan de slag. Focus je op één of twee. Dat is niet alleen goed voor je reputatie en voor samenwerkingsverbanden, er kan zelfs winst uitkomen.”

Aanmelden kan via deze link.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.